Saznajte sve što Vas interesuje o Trudnoći - Majčino Mleko, Dojenje, Ishrana Bebe

Ko je Online

Dojenje
11.05.2016
szoptats_kismamaDojenje ili prirodne ishrana odnosno ishrana odojčeta na majčinim grudima, sigurno je jedina ishrana, koja se od pamtiveka do danas zadržala kod svih naroda.
Majčino mleko je specifična hrana, taj naziv zaslužuje zbog prisustva faktora rasta, hemiskog sastava i zbog boljeg napredovanja zdravlja, razvoja i otpornosti odojčeta  prema infekcijama.
Pogrešno je narodno verovanje da je majčino mleko loše, da je vodenasto i slično.Svako majčino mleko je dobro od svega je najvažnije da ga ima dovoljno.

Prednosti dojenja za odojče

Majčino mleko je za odojče prirodna, savršeno uravnotežena hrana, koja biološki odgovara njegovim potrebama, jer su sastavni delovi majčinog mleka tako prilagođeni varenju
odojčeta da se ni najsavršenije modifikacije industrijske ishrane ne mogu približiti.
** Lizozim je jedna specifična belančevina  majčinog mleka, koja ima baktericidna svojstva (ubija klice direktno ili indirektno)
** Laktoferin je takođe specifična belančevina majčinog mleka koja vezuje gvožđe, te ometa metabolizam nekih mikroorganizama u organima za varenje.
** U majčinom mleku ima znatno više alfa-laktalbumina a nema beta-laktoglobulina, koji u veštačkoj ishrani bebe često izazivaju alergiju.
** Lipaza je enzim u majčinom mleku koji olakšava varenje masti.
** Imunološke osobine majčinog mleka sastoji se u tome što se u majčinom mleku nalazi veliki broj specijalnih činilaca koji dugo štite odojče od mnogih bolesti.
** Majčino mleko nema štetnih klica, ono je gotovo sterilno.Pri dojenju crevne infekcije su jako retke.
** Majčino mleko sadrži i takozvani "činilac rasta" koji povećava iskorišćavanje belančevina u organizmu. Njegova je aktivnost 40 puta veća nego u bilo kojoj hrani.

Prdnosti dojenja za majku

Dojenje predstavlja lakši i jednostavniji način ishrane, nego veštačka ishrana, odnosno ishrana adaptiranom mlekom. Dojenje isključuje sve one komplikovane radnje oko pripremanja i
čuvanja mleka, odnosno spremanje veštačke hrane.Sa dojenjem ne treba misliti na higijenu dečjeg posuda.
 
Odbijanje od dojke
10.05.2016
Odbijanje_od_dojkeU pravom smislu reči, odbijanje počinje u trenutku kada odojče odhranjeno majčinim mlekom i postepeno počinje beba da dobija industrijski pripremljeno mleko. Postepeno odbijenje od dojke je najbolje, zbog toga što se na ovaj način pruža mogućnost da se varenje kod bebe prilagode novoj vrsti hrane. Takvom ishranom izmene bakterijske crevne flore, ne dožive naglih promena. Pod normalnim uslovima odbijanje treba sprovoditi polako sa oprezom što zavisi od mnogobrojnih činilaca i kod majke i kod deteta.Odbijanje treba postupiti postepeno predlagati a ne nametnuti.Svaka nova hrana mora detetu da prija jer njegova reakcija je nepredviđena, neka deca bez problema prihvataju bočicu a druga deca odbijaju. Nekad može biti i problem sa cuclom.Promenite i proverite otvor rupice ili je suviše mali ili je velik.
 
Kako obogatiti detetovu ishranu
04.11.2013
Deca ponekad veoma loše reaguju na nove ukuse i odbijaju, za njih nepoznatu, hranu. Pročitajte nekoliko saveta kako da ishranu svog izbirljivog mališana učinite raznovrsnijom.
Svakom detetu mlađeg uzrasta, naviknutog na kašice,  trebaće vremena da se navikne na različite teksture, boje i ukuse nove hrane.
Česti su slučajevi da mališani iz dana u dan menjaju navike u ishrani i ljubav prema određenoj hrani, a pojedine obroke neće ni da probaju dok im se ne posluže nekoliko puta. Oni postaju svesni da počinju sami da donose pojedine odluke, što je veoma bitna veština koju će tokom svog odrastanja razvijati, posebno kada je reč o hrani.Zbog toga je potrebno mališane već oko druge godine učiti da jedu sve, pre nego što odbiju novu hranu kao izraz svoje nezavisnosti.
 
Ishrana u toku 1. i 2. meseca
04.11.2013
dojenje1Tokom prvih 10 dana dajte bebi 8 podoja ili mlečnih obroka (ukoliko je na veštačkoj ishrani). Mlečni obroci se sastoje od industrijski adaptiranog mleka u prahu. U nedostatku ovog, dajte delimično adaptirano, a samo izuzetno dvotrećinsko tečno kravlje mleko.
Količinu svakog pojedinog obroka postepeno povećajte od 10-60 g. Od 11.- 30. dana, tokom 24 sata, dajte bebi 7 mlečnih obroka (podoja).
Nastavite sa davanjem istih vrsta mleka kao u prethodnim danima. Količinu svakog pojedinog obroka povećavajte od 60 -100 grama.
Od 15. dana počnite sa davanjem AD vitamina (3-5 kapi) i nastavite tokom cele prve godine, osim prilikom sunčanja. Količinu AD vitamina iz adaptiranog mleka uračunajte u dnevnu dozu, tako da ne pređe 300-400 ij.
Tokom 24 sata dajte bebi 6 mlečnih obroka (podoja). Nastavite sa davanjem istih količina mleka kao u prethodnom period u količini od 100-120 g po obroku.
Dajte vitamin C (tablete od 50 mg) u dogovoru sa lekarom, naročito ako je beba rođena nezrelija. Možete dati prikladan multivitamin Picovit ili Videilin.
 
Ishrana adaptiranom mlečnom formulom
04.11.2013
Bebina_ishranaBeba je na veštačkoj ishrani ukoliko se iz raznih razloga ne doji, već hrani adaptiranim mlekom – mlečnom formulom. U prvom polugodištu života obavezna je ishrana visoko adaptiranom mlečnom formulom, a to znači da je sastav pravljen tako da kao preipremljen sa vodom postigne maksimalnu sličnost s majčinim mlekom u pogledu hranljivih sastojaka ( Bebelak 1, Aptamil 1, Milumil 1).
Pri pripremi mlečne formule strogo je važno pridržavati se uputstva naznačenog na pakovanju i to kako u pogledu prokuvavanja vode i higijene ruku i sudova, tako i prilikom rastvaranja praha. Uvek prvo odmerite i sipajte tačnu količinu prokuvane vode, potom sipajte prah iz priložene zaravljene merice. Ne treba taj rastvor činiti gušćim ili razređenijim, jer to ne bi bilo dobro za bebu
U drugom polugodištu života bebi su potrebni drugi sastojci pa se uvodi – dvojka, mlečna formula obogaćena gvožđem i prilagodjena starijem odojčetu (Bebelak 2, Aptamil 2, Milumil 2).
Ukoliko ste sve vaše troškove sveli na apsolutni minimum i još ne možete da nađete sredstva da kupite mlečnu formula moraćete se snaći sa običnim punomasnim kravljim mlekom pripremljenim kao dvotrećinsko: 100 ml mleka, 20ml vode i dve kafene kašičice šećera prokuvajte i mešajte da vri pet minuta.
Opširnije...
 
«PocetakPrethodna123456789SledecaKraj»

Strana 1 od 9