Saznajte sve što Vas interesuje o Trudnoći - Majčino Mleko, Dojenje, Ishrana Bebe

Ko je Online

Kako obogatiti detetovu ishranu
04.11.2013
Deca ponekad veoma loše reaguju na nove ukuse i odbijaju, za njih nepoznatu, hranu. Pročitajte nekoliko saveta kako da ishranu svog izbirljivog mališana učinite raznovrsnijom.
Svakom detetu mlađeg uzrasta, naviknutog na kašice,  trebaće vremena da se navikne na različite teksture, boje i ukuse nove hrane.
Česti su slučajevi da mališani iz dana u dan menjaju navike u ishrani i ljubav prema određenoj hrani, a pojedine obroke neće ni da probaju dok im se ne posluže nekoliko puta. Oni postaju svesni da počinju sami da donose pojedine odluke, što je veoma bitna veština koju će tokom svog odrastanja razvijati, posebno kada je reč o hrani.Zbog toga je potrebno mališane već oko druge godine učiti da jedu sve, pre nego što odbiju novu hranu kao izraz svoje nezavisnosti.
 
Ishrana u toku 1. i 2. meseca
04.11.2013
dojenje1Tokom prvih 10 dana dajte bebi 8 podoja ili mlečnih obroka (ukoliko je na veštačkoj ishrani). Mlečni obroci se sastoje od industrijski adaptiranog mleka u prahu. U nedostatku ovog, dajte delimično adaptirano, a samo izuzetno dvotrećinsko tečno kravlje mleko.
Količinu svakog pojedinog obroka postepeno povećajte od 10-60 g. Od 11.- 30. dana, tokom 24 sata, dajte bebi 7 mlečnih obroka (podoja).
Nastavite sa davanjem istih vrsta mleka kao u prethodnim danima. Količinu svakog pojedinog obroka povećavajte od 60 -100 grama.
Od 15. dana počnite sa davanjem AD vitamina (3-5 kapi) i nastavite tokom cele prve godine, osim prilikom sunčanja. Količinu AD vitamina iz adaptiranog mleka uračunajte u dnevnu dozu, tako da ne pređe 300-400 ij.
Tokom 24 sata dajte bebi 6 mlečnih obroka (podoja). Nastavite sa davanjem istih količina mleka kao u prethodnom period u količini od 100-120 g po obroku.
Dajte vitamin C (tablete od 50 mg) u dogovoru sa lekarom, naročito ako je beba rođena nezrelija. Možete dati prikladan multivitamin Picovit ili Videilin.
 
Ishrana adaptiranom mlečnom formulom
04.11.2013
Bebina_ishranaBeba je na veštačkoj ishrani ukoliko se iz raznih razloga ne doji, već hrani adaptiranim mlekom – mlečnom formulom. U prvom polugodištu života obavezna je ishrana visoko adaptiranom mlečnom formulom, a to znači da je sastav pravljen tako da kao preipremljen sa vodom postigne maksimalnu sličnost s majčinim mlekom u pogledu hranljivih sastojaka ( Bebelak 1, Aptamil 1, Milumil 1).
Pri pripremi mlečne formule strogo je važno pridržavati se uputstva naznačenog na pakovanju i to kako u pogledu prokuvavanja vode i higijene ruku i sudova, tako i prilikom rastvaranja praha. Uvek prvo odmerite i sipajte tačnu količinu prokuvane vode, potom sipajte prah iz priložene zaravljene merice. Ne treba taj rastvor činiti gušćim ili razređenijim, jer to ne bi bilo dobro za bebu
U drugom polugodištu života bebi su potrebni drugi sastojci pa se uvodi – dvojka, mlečna formula obogaćena gvožđem i prilagodjena starijem odojčetu (Bebelak 2, Aptamil 2, Milumil 2).
Ukoliko ste sve vaše troškove sveli na apsolutni minimum i još ne možete da nađete sredstva da kupite mlečnu formula moraćete se snaći sa običnim punomasnim kravljim mlekom pripremljenim kao dvotrećinsko: 100 ml mleka, 20ml vode i dve kafene kašičice šećera prokuvajte i mešajte da vri pet minuta.
Opširnije...
 
Ishrana bebe u toku 11. i 12. meseca
04.11.2013

Tokom 24 sata dajte i dalje 3 mlečna i 2 nemlečna obroka. Mlečni obroci su po sastavu i količini isti kao u prethodnom mesecu. Možete još dodati kajamak ili poparu od dvopeka sa uljem ili margarinom. Pritom možete koristiti kajmak i mladi beli sir, ali samo iz proverenih seoskih domaćinstava.
Možete davati i puding kuvan na mleku ili mleko ukiseljeno sa majom (jogurt ili kiselo mleko pripremljeno u kućnoj sredini).
Nemlečni obrosi su, takođe, isti kao u prethodnom mesecu i po sastavu i po količini. Povrće možete davati iseckano, pečeno u rerni (krompir, bundeva) ili prženo (krompir) jelo. Meso (kuvano, sitno seckano oko 50 g, faširanu šniclu), džigericu (30g), svežu posnu kuvanu ribu, dodajte naizmenično sa žumancetom, kao u prethodnom mesecu.

Dajte bebi u ruku kiflu
Svi dodaci su isti kao u prethodnom mesecu. Bebi dajte u ruku, isto kao i ranije, s tim što se kifla može dati sa medom, margarinom, sa kajmakom i mladim belim sirom samo iz seoskih domaćinstava.

 Ne prisiljavajte bebu da svaki obrok pojede u pripremljenoj količini. Ako beba odbija ili nerado izima neku vrstu hrane pokušajte da hranu pripremite na drugi način.

Starijoj bebi dozvolite da i sama uzima hranu kašičicom. Beba na veštačkoj ishrani, ili na prirodnoj koja se prihranjuje, više je žedna nego gladna, ne zaboravite na pojenje. Koristite uputsva za pripremu hrane iz nekog bebi kuvara ili opširnijeg priručnika o ishrani odojčadi. Uputstva ćete dobiti i od pedijatra ili pedijatrijske sestre.

 
Kuvana riba
04.11.2013
Kuvana_ribaPotrebno je:
Komad skuše ili oslića, ½ limuna, struk peršunovog lista, malo maslinovog ulja

Priprema:
Staviti ribu u slabo posoljenu vodu. Kada voda počne da struji smanjiti toplotu da voda ne ključa jako, pustiti da se riba kuva desetak minuta. Kada je skuvana, skinuti joj kožicu ako je ima i dobro očistiti od kostiju i isitniti je. Začinite je sa malo maslinovog ulja, nekoliko kapi limuna i sitno seckanog peršunovog lista. Dodati i jedan bareni krompir. Deca vole maslinovo ulje i zato im ga treba redovno davati u jelu. Dati bebi od 9. meseca.
 
«PocetakPrethodna123456789SledecaKraj»

Strana 1 od 9