Nedostatak magnezijuma u organizmu

0
102

Magnezijum je mineral, koji po svom značaju zauzima četvrto mesto posle kalcijuma, gvoždja i cinka. Zaslužan je za više od trista metaboličkih procesa u organizmu.Utiče na rad mišića, hemijskim reakcijama, za rad srca i bubrege, u kostima i crevima.
Simptomi nedostatka magnezijuma su:
Neurološki, mišićni, metabolički i kardiovaskularni.Od manjka ili nedostatka magnezijuma javljaju se grčevi u mišićima, jedan od sindroma nemirnih nogu.
Magnezijum je zadužen za transfer neurotransmitera izmedju neurona.Neurotransmiteri prenose informacije u mozgu, utiču na emocije, pamćenje, koncentraciju i razmišljanje. Zbog nedostatka može nastati insomnija, drhtanje noge, anksioznost, depresivnost.Uveliko ima uticaja na kardiovaskularni sistem pomaže da se krvni sudovi šire i skupljaju.Manjak magnezijuma može dovesti do tvrdnjavanja i kalcifikacija arterija što iziskuje visok krvni pritisak ili čak do srčanog udara.
Srce je mišić i nedostatak ili manjak magnezijuma utiče na rad srčanog mišića i može izazvati aritmiju srca.Isto tako i hormonalnu fluktuaciju i grčeve u nogama tokom trudnoće.
Magnezijum je zaslužan za opuštanje mišića uma i tela.Zaslužan je za funkcionisanje GABA receptora koji omogućava mozgu da dodje u stanje mirovanja.Česte glavobolje-migrene nastaju zbog manjka magnezijuma.S obzirom da ima uticaja na nervni sistem može nastati osećaj trnjenja lica, ruke i noge.Uteče na zdravlje kostiju bez magnezijuma nema dovoljnog kalcijuma u kostima.Magnezijum stimuliše hormon kalcitonin koji ima ulogu da izvuče kalcijum iz mišića i dovede do kostiju.Osim toga zaslužan za proces u kojem vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma, (kalcijum i vitamin D uvek se uzima u kombinaciji).Još jedan proces u organizmu u kojem magnezijum zauzima važno mesto zbog nedostatka usporava rad i hrana sporije prolazi kroz creva potom dolazi do zatvora.
Zaključak je svemu da mnogi minerali u telu „rade zajedno“ pa nedostatak jednog može da dovede u nivoima drugih važnih minerala.
Kako nadoknaditi nedostatak magnezijuma?
Dobra izbalansirana ishrana omogućava naknadu kroz ishranu namirnicama bogatim ovim mineralom, zatim uzimanjem suplemenata.Od namirnica treba nabrajati:blitvu, spanać, zeleno lisnato povrće, skuša, losos, seme bundeve, crna čokolada, kako, mleveni lan, banane, bademi.
Dnevna doza magnezijuma za žene je 320 mg, za muškarce 420 mg dnevno.
Važan je izbalansiran odnos drugih vitamina i minerala najviše kalcijuma vitamina D3 i K2.
Ovi vitamini deluju u sinergiji jedan sa drugim.Odnos kalcijuma i magnezijuma treba da bude 1:1, takodje K2 vitamin drži kalcijum u normali i svi zajedno deluju jedni na druge.
Preteran unos magnezijuma može dovesti do bolova, mučnine, aritmije, proliva, malaksalosti.
Postoje sledeće rizične grupe koje treba da misle na unos magnezijuma.
*osobe sa oboljenjem šećerne bolesti
*alkoholičari
*osobe koje su stalno pod stresom
*osobe koje konzumiraju diuretike, puno kafe i čajeva
*osobe koje uzimaju suplemente kalcijuma nikako da ne uzimaju bez magnezijuma
*osobe koje jedu puno slatkiša, testenine i rafinisanog šećera
*osobe koje piju redovno gazirane napitke

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.