Alergija na Sunce

0
116

Alergija na SunceAlergija na Sunce je reakcija kože na Sunčeve svetlosti odredjenog spektra u odredjeno godišnje doba i u odredjeno doba dana.Manifestuje se sunčanjem od prvog izlaganja kože Suncu.Alergije na Sunce mogu biti više vrsta:
1.polimorfne svetlosne erupcije je najčešći vid alergije na Sunce.Javlja se u rano proleće kada je koža mesecima bila prekrivena i izlaže se Suncu.Pojavi se crvenilo, osip, plikovi uglavnom na ledjima, grudima na ruci.
Terapija kod agresivnih pojava je mazanje sa kortikosteroidnim kremom ili sa antihistaminicima.
2.prurigo nodularis-na distalnim delovima ekstremiteta nastaju tvrdi crnoljubičasti ili crnosmedji nodulusi veličine u promeru 1-2 cm.Površina može biti orožala, a okolina kože hiperpigmentovana uz pratnju svraba i usled češanja i grebanja vide se ekskorijacije i kruste.
3.urtikario solaris-spektar zračenja je veoma širok od rentgenskih do infracrvenih zraka.U koži oslobadjaju se antigeni koji uzrokuju alergijsku rekciju.
4.fotoalergijska erupcija (fotoreakcija), to su upalne reakcije koje nastaju kombinacijom Sunčevih zraka i raznih hemikalija koja se nanosi na kožu (kreme, parfemi, šminka, razne boje).Manifestuje se u vidu nodula sa svrabom na mestima koja su izložena svetlosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.