Koji začini imaju moć grejanja

0
94

Koji začini imaju moć grejanjaU hladnim danima jedemo hranu koja zagreva, zimi nas zagrevaju i uobičajeni začini.Hrana sa kvalitetima koji se u kineskoj medicini zovu jang sadrži nekoliko aktivnih sastojaka koji pomažu da se poveća telesna temperatura.Zagrevajuće namirnice deluju na sledeći način:podstiču cirkulaciju, ili pomažu da višak vode izbaci iz telesnih tkiva.Semenke, orašasti plodovi, beli i crni luk, ovas to su klasične namirnice koje zagrevaju.Najviše imaju moć za zagrevanje sledeći začini.
Kurkuma:jedan od najboljih biljaka za zagrevanje.Kurkuma sadrži astringensnih (stežućih) tanina, koji pomažu da se skupe telesna tkiva i apsorbuje suvišna voda iz tela.To je efekat“sušenja“koji u celini podiže telesnu temperaturu.Sadrži supstancu kurkumin aktivni sastojak, koji pomaže da se normalizuje cirkulacija krvi i poboljšava zdravlje krvnih sudova.
Kardamon:ovo aromatično seme biljke potiče iz Indije, Šri Lanke sadrži veliku koncentraciju prirodnog cineola, koji stimulativno deluje na pluća kao ekspektorans (eliminiše sluzi iz pluća i disajnih organa) doprinosi i zagrevanju tela.Naročito je efikasan u sezoni gripe i prehlade.
Kardamon podstiče varenje, olakšava eliminaciju gasova.
Cimet:aromatičan i ima sladak ukus, sadrži tanine koji stimulišu i suše sluzokožu pa time omogućava da se podigne telesna temperatura.Cimet je prirodni antikoagulans, koji povećava protok krvi, razredjuje i podstiče metabolizam.
Djumbir:kurkuma i djumbir pripadaju istoj familiji biljaka-Zingiberacea.Vrlo je poznat po celom svetu ublažava mučninu i smiruje stomak.Zahvaljujući ljutim uljima koje sadrži nazivaju se gingeroli  koji zagreva telo i poboljšava cirkulaciju.
Ljuta paprika:govori se o sušenoj alevoj paprici, koji sadrži veliku količinu kapsacina zato ima zagrevajući efekat.Kapsacin ubrzava metabolizam i povećava unutrašnju temperaturu tela.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.