Pušenje i kardiovaskularni sistem

0
245

pusenje-u-trudnoci-1Najčešća oboljenja kardiovaskularnog sistema koja provociraju pušenje su:
-koronarna bolest
-povišen krvni pritisak
-poremećaj ritma srca i upalni proces na arterijama, sa suženjem njihovog otvora što je praćeno smanjenjem protoka krvi.
Kod većine pušača nikotin stimuliše simpatički nervni sistem, time što ubrzava srčanu radnju i prekomerno iscrpljuje srčani mišić.Istovremeno dolazi do grča koronarnih krvnih sudova zbog vazokonstriktornog dejstva nikotina i nikotinom oslobođenog adrenalina.Sužen sud umanjuje dotok hrane i kiseonika samom srčanom mišiću a to ga još više iscrpljuje.Ovo kruženje sa svakom cigaretom ponavlja a kasnije dolazi do prolongiranog suženja ubrzanih promena u samom sudu i početne koronarne bolesti.
Nikotin stimuliše i nadbubrežnu žlezdu usled čega luči hormone stresa, još više pojačava efekat sužavanja krvnih sudova.Zatim dolazi do manifestacija povišenog krvnog pritiska koji još više ubrzava proces skleroze i koronarne bolesti. Delovanjem nikotina na zadnji režanj hipofize počinje u većoj meri da se stvara antidiuretični hormon, koji pojačava sužavanje koronarnih krvnih sudova,takođe i pritiska i tako se ubrzava razvoj koronarne bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.