Prvo lečenje matičnim ćelijama

0
277

matine_elijeGrupa američkih lekara počela je lečenje prvog paralizovanog pacijenta matičnim ćelijama ljudskog embriona (GRNOPC1), u okviru prvog odobrenog kliničkog ispitivanja te vrste.

Radi se, kako su objavile agencije, o svetskoj „premijeri“ terapije koja mnogo obećava, ali je izazvala i polemike u javnosti.
Početak kliničkog ispitivanja objavila je američka biotehnološka kompanija „Geron“, koja je januara 2009. godine dobila za to odobrenje američke Uprave za kontrolu prehrambenih i farmaceutskih proizvoda (FDA).
„Početak tog kliničkog ispitivanja predstavlja važnu fazu u razvoju ljudskih terapija zasnovanih na embrionalnim matičnim ćelijama“, istakao je u saopštenju dr Tomas Okarma, izvršni direktor „Gerona“.
Glavni cilj prve faze tog kliničkog ispitivanja je procena tolerancije ljudskog organizma na ćelije GRNOPC1 kod osoba paralizovanih zbog oštećenja kičmene moždine.


Embrionalne matične ćelije su jedine ćelije u organizmu koje imaju sposobnost da se neograničeno razmnožavaju i postanu bilo koja vrsta ćelija u ljudskom organizmu, tako da bi ubrizgavanje njihovih uzoraka moglo da ima veliki potencijal u lečenju oštećenja kičmene moždine i neizlečivih oboljenja kakva su Parkinsonova bolest ili dijabetes.
Stručnjaci se nadaju da će ubrizgavanje tih ćelija dobrovoljcima, koji moraju da prime GRNOPC1 u periodu kraćem od 14 dana od povređivanja, dovesti do regenerisanja oštećenih nervnih ćelija i eventualno omogućiti osobama da povrate osećaj u nogama i sposobnost kretanja.
Ono što, međutim, izaziva osporavanja u ovom postupku je što se te ćelije uzimaju iz ljudskog embriona u prvom stadijumu razvoja, čime dolazi do njegovog uništavanja, čemu se suprodstavljaju verske grupacije i konzervativni političari.
Problem bi, kako smatraju naučnici, mogao da bude rešen zahvaljujući novom metodu, razvijenom krajem septembra, kojim se omogućava „reprogramiranje“ odraslih ljudskih matičnih ćelija epiderma, identičnih embrionalnim ćelijama.
Najveći izazov za naučnike je, međutim, da se dobiju matične ćelije koje se diferenciraju kako bi postale ćelije koje oni žele da dobiju, bez rizika u transformisanje u neželjene ćelije, kao što su kancerogeni tumori.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.