Refleksoterapija

0
295

RefleksoterapijaRefleksologija potiče iz Kine koristili su i Egipćani za smoozdravljenje psihičkog i fizičkog stanja.Ova vrsta terapija bila je poznata presurom  (pritiskom), za preventivne i kurativne svrhe.Poznati Američki hirurg je razvio modernu zonalnu teoriju ljudskog tela.Pritiskom na prste se može izazvati lokalnu anesteziju na šaci, ramenu, rukama, ušima.Kasnije su došli do saznanja da bi stopalo moglo biti područje za pristup zonama za terapijsku svrhu. Jedna fizioterapeutkinja je razvila mapu stopala, prema zonama dok je otkrila mapu celog tela i bila je osnivač plantarne refleksologije.Tretiranjem zona deluje se posredno na organe i tkiva u telu koji su povezani sa tim zonama.Tako telo dolazi do ravnoteže i omogućuje da se lakše izlazi iz raznih tegoba.
Današnja refleksologija temelji se na meridijanske terapije iz Kine pod nazivom akupunktura.Smatra se zajedničko zonska i meridijanska terapija sa energetskim kanalima povezuju različite delove tela.
Zonska terapija (energetski), telo se deli na 10 označenih zona uzduž našeg tela, 5 sa desne i 5 sa leve strane stopala do glave i obratno.Svaka zona uključuje unutrašnje odredjene organe.Vodoravna podela na liniju ramena do nožnih prstiju, jastučići stopala i linija kukova. Usled spajanja stopala sačinjava trup ljudkog tela.Nožni prsti sačinjavaju područje glave i vrata,  jastučići grudni koš, želudac. Zajedno područje dvoručnom tehnikom može da se izvede refleksoterapija.Tanko i debelo crevo nalaze se u donjoj polovini tabana.Oko petne kosti se nalazi zona karlice.Sa strane stopala su područja za pršljenove, palcem se može izazvati jači efekat.Na stopali se nalaze razni pokazatelji koji su izrazito hladni, topli, žuljevi, ožiljci, kurje oko, bradavice, vlažnost i suvoća noge.
Reflaksoterapija je regulatorna terapija na celi organizam, nije kao kod klasične medicine.Važno je spomenuti da se na stopalu nalazi tzv. „zonska mapa stopala“, što nema nikakve veze sa refleksima već sa refleksijom.
U nekim evropskim zemljama ova vrsta terapije je vrlo značajna i priznaje se kao fizikalna terapija.Službena i neslužbena medicina se dopunjuju u korist zdravlja bolesnika.Refleksoterapija se može primenjivati kao preventivna metoda, počev od stresa, umora, malaksalosti. Zato je potrebno opustiti se jer imunološki sistem tada najbolje funkcioniše.
Refleksoterapija primenjuje se u prevenciji kod sledećih stanja:
-Jača imuni sistem, pomaže za izlučivanje štetnih materija.
-Održava unutrašnji i spoljašnji mišićni tonus.
-Smanjuje napetost, stresne situacije.
-Pomaže kod fizičkih i psihičkih funkcija pre i za vreme  menopauze.
-Pojačava cirkulaciju
-Uravnotežuje telo vraća ga u homeostazu
-Vrši energetski disbalans
-Povezuje svest, um, telo i duh.

Na stopalama i dlanovima nalazi se mapa celog tela.Na stopalu nalaze se živčani završeci i stimulacijom reflaksnih zona izazivamo reakciju u pojedinim delovima tela.Tako se postiže ravnoteža, krvni, endokrini, limfni, živčani sustav.Pritiskom-presurom na odredjenu zonu daje se impuls, koji tada stigne i vrši nadražaj na toj liniji.Organi koji dobro vrše funkciju (bez oboljenja), na tim zonama se ne oseća ništa.Kod oštećenih  područja se oseća lagan trenutan ubodni bol.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.