Imuni sistem čoveka

0
321

Imuni_sistem_ovekaImuni sistem  čoveka je jedan od najbitnih sistema u organizmu svakog živog bića. On igra izuzetno bitnu ulogu zajedno sa endokrinim i nervnim sistemom. Imuni sistem reguliše ravnoteže unutrašnje sredine kroz otkrivanje,  identifikaciju i uništavanje organizmu stranih materija u glavnom biološkog porekla. U ovu grupu stranih materija, se ubrajaju pre svega bakterije (izazivaju niz različitih bolesti), gljivice, virusi i drugi patogeni mikroorganizmi. Bez adekvatne zaštite, svako živo biće bi brzo podlegao različitim bolestima.
Sam imuni sistem je vrlo komplikovan. Nega čini izuzetno dobro prilagodljiv obrambeni entitet koji se sastoji od mnoštva stanica i molekula sposobnih za prepoznavanje i uklanjanje različitih stranih tela. Rekacija pružanja otpora na spoljašnje atake vrše same ćelije (imunitet ćelija) i specijalni molekuli – antitela (humoralni imunitet).
Ćelije imuniteta sposobne za unuštavanje tudjih delovanja su prve koei se susrećeju sa interventom (onim što napada organizam), identifikuju ga i uništavaju. Posebne ćelije imunog sistema koje su dobile naziv T-limfociti, uništavaju ćelije tumora, bakterije i viruse. Ove ćelije imaju posebnu sposobnost pamćenja.To znači da je dovoljan samo jedan kontakt sa patogenim organizmom da bi informacija o njemu bila zapamćena u samim ćelijama. Ova sposobnost ćelija za „pamćenje“ se nalazi u osnovi vakcinacije čoveka i životinja kaonačina zaštite od bolesti. Ćelije imunog sistema koje se zovu B-limfociti odgovorne su za sintezu antitela (imunoglobulina). To su posebne belančevine u organizamu koje su prisutne u krvi, „lepe“ mikroorganizme jedan za drugog i izbacuju ih iz unutrašnje sredine.  Posebnu pažnju zaslužuju tzv. ćelije – „prirodni kileri“ čija je ogromna uloga u uništavanju ćelija kancera.
Pored navedenih mehanizama odbrane u organizmu postoji i belančevina koja ima naziv interferon. To je „protivovirusna“ belančevina, koju luči virusom zaražena ćelija. Interferon se širi po organizamu, lepi se za membrane zdravih ćelija, i na taj način ih štiti od napada virusa.
Opšte je poznato da prirodan imunitet čoveka može da bude smanjen kao posledica uslova života: nezdrava životna sredina, stres, prehlada, opekotina, intoksikacije (trovanje krvi), prekomerna upotreba duvana, alkohola,  gubitka krvi, usled hiruških intervencija, trauma, gladovanja, nepravilne i neizbalansirane ishrane, čestog uzimanja hemijskih lekova, nedovoljnog sna i nekvalitetnog odmora i dr.
Shodno ovome, lako je zaključiti da veliki broj ljudi u današnje vreme ima smanjen nivoa imuniteta.
Program za jačanje imunog sistema:
1 mesec
Hlebina (perga) po 2-3 dražea 2 – 3 puta dnevno otopiti u ustima 30 – 40 minuta pre jela (jednog pakovanja Hlebine dovoljno je za 2 meseci)
Api-hit uzimati po 5 kapi u čašu vode 1 sat pre jela 3 puta dnevno.
2 mesec
nastaviti sa Hlebinom 2-3 dražea 2-3 puta dnevno otopiti u ustima 30 – 40 minuta pre jela (sve dok traje pakovanje)
Ekstra-Befungin po ½ kafene kašičice 3 puta dnevno otopiti u ustima 30 – 40 minuta pre jela.
Ei-pi-vi po 2-3 kapi u čašu vode 30 minuta pre jela 3 puta dnevo.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.