Svest

0
250

Čovekov psihički život ne sastoji se samo iz svesnog dela nego i nesvesne psihe.Mnogi neprijatni doživljaji potiskuju se u nesvesni deo psihe.Ukoliko nisu dovoljno potisnuti i zaboravljeni oni ne miruju, već teže da se probiju u svest, što je praćeno doživljavanjem nekih neurotskih simptoma.Ovi potisnuti sadržaji su uzrok mnogih  fobičnih, prisilnih i drugih psihopatskih fenomena.
Postoji tri formacije ličnost :
EGO ( ja),
-SUPER  EGO (nad- ja) i
-ID  (ono).

Ego ili ja se sastoji od svesnih dogadjaja, koji ne mogu oživeti i nesvesnih doživljaja, koji su zbog svoje neprijatnosti potisnuti u nesvesni deo psihe.Ego se nalazi u situaciji da balansira izmedju nagonskih potreba, koje mogu biti vrlo intenzivne.
Super ego predstavlja savest i odraz društvenog morala sredine.Super ego (nad-ja) nastoji identifikacijom sa osobama koji su u detinjstvu toj ličnosti bile bliske.Ego-ideali se tokom mladosti menjaju i odraz je želja za ugledanjem na starije, priznate ličnosti i autoritete.
Nad-ja je savest, moralni sudija koji je nekad spreman da ličnost kažnjava.
Super ego je uglavnom nesvesna formacija.Id-ono predstavnik je nagonskog dela ličnosti.Nekad vrši snažnu presiju na pomenute strukture, dovodeći ličnost u konfliktne situacije ili neurotične reakcije.
Svest u kliničkom smislu definiše se kao sposobnost orijentacije subjekta prema sebi i drugim licima u prostoru i vremenu.Svesnost je ispravan doživljaj sopstvenog identiteta i  integriteta.Subjekt je svestan svoje jedinstvenosti, identičnosti, suprotnosti prema drugim ljudima i sopstvene aktivnosti.Poremećaju koji se manifestuju pogrešnim doživljavanjem sopstvene ličnosti pripadaju kategoriji ozbiljnih psihičkih poremećaja a to su:
-Depersonalizacija,
-Transformacija,
-Derealizacija.
Depersonalizacija je bolesni utisak da se menja  (ne liči na sebe), ogleda se, postaje sebi stran.
Transformacija je fenomen morbidnog verovanja da je on druga ličnost, nekad životinja ili ptica, često je dvostruko orijentisan, prema samom bolesnom konceptu i realnosti.U lucidnim intervalima osobe su orijentisani prema sebi.
Derealizacija je pogrešna procena stvarnosti-realnosti i bolesno verovanje da se okolina menja.Takve osobe zaključuju da su drugi ljudi čudni „bolesni“.Svi dogadjaji imaju nestvarni karakter.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.