Test krvi odredjuje pol bebe

0
315

Test krvi odredjuje pol bebeNovim testom krvi majke, lekari su uspeli da otkriju pol deteta u prvim mesecima trudnoće. Test otvara važno etičko pitanje da li roditelji imaju pravo da biraju pol deteta, jer ga žene mogu koristiti da izvrše abortus iz pogrešnih razloga, prenose američki mediji.
Budući roditelji više neće morati da čekaju do poslednjih meseci trudnoće kako bi otkrili pol bebe, jer su lekari novim testovima krvi uspeli da otkriju pol deteta u prvim mesecima trudnoće.
U istraživanju objavljenom u magazinu „Ginekologija i akušerstvo“ koje su sproveli američki lekari se navodi da je test krvi majke zapravo novi metod koji potpuno pouzdano određuje pol bebe već u prva tri meseca trudnoće.
Placenta (posteljica) sadrži i majčinu i bebinu krv, ali koncentracija crvenih krvnih zrnaca fetusa koja završe u krvotoku majke je veoma mala.
Test krvi pronalazi specifične gene na Y-hromozomu i ako ih pronadje, test pokazuje da je beba dečak, a ako ih ne pronadje, sa sigurnošću se može tvrditi da je beba devojčica.
Ovaj metod je 100 odsto pouzdan, a rezultati se čekaju dva dana. Njegova prednost je jednostavnost, a mana je što postoji bojazan od zloupotrebe.
Test otvara veoma važno etičko pitanje da li roditelji imaju pravo da biraju pol deteta, jer ga žene mogu koristiti da izvrše abortus iz pogrešnih razloga, prenose američki mediji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.