Multivitamini čuvaju mamu i bebu

0
251

Multivitamini_uvaju_mamu_i_bebuStudija pokazuje da dnevna doza multivitamina i minerala smanjuje rizik od preranog poroda, male porođajne težine i defekta neuralne cijevi.

Žene koje su koristile multivitaminske formule prilagođene za trudnice, imaju veću šansu da rode dijete normalne težine, pokazuje studija. Dnevna doza multivitamina povezana je i sa smanjenim rizikom od preranog poroda i defektom neuralne cijevi.

Voditeljica studije, dr. Janet M. Catov s University of Pittsburgh naglašava da i folna kiselina i dnevna doza multivitamina, neposredno prije i poslije začeća, smanjuju rizik i za mamu i za bebu.

U prethodnom istraživanju, dr. Catov je s kolegama otkrila da uzimanje multivitamina mjesecima prije začeća smanjuje rizik od razvoja preeklampsije, stanja izrazito opasnog za trudnice, koje može dovesti do moždanog udara pa čak i smrti.

Studija je uključila čak 36 000 Dankinja, od kojih je 60% uzimalo multivitamine prije i tijekom trudnoće, a one žene, normalne tjelesne težine, koje su ih uzimale imale su 16% smanjen rizik od prijevremenog poroda.  Nije jasno zašto ne postoji poveznica između korištenja multivitamina i smanjenih rizika od prijevremenog poroda i kod trudnica s prekomjernom težinom.

Uz to, uzimanje multivitamina tjednima prije začeća povezano je i s 10-20% manjim rizikom i od male porođajne težine, bez obzira na težinu majke. Studija je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, izdanju iz rujna ove godine.

Inače, već je dugo poznata je važnost uzimanja folne kiseline i njenoj dobrobiti po sprečavanje defekta neuralne cijevi pa mnoge prenatalne multivitaminske formule sadrže folnu kiselinu. Međutim, i ostali vitamin ii minerali, ne samo folna kiselina, smanjuju rizike u trudnoći – uključujući cink, vitamin C i E. Ne postoje nikakvi dokazi o štetnosti tih vitamina i minerala, ako se uzimaju u preporučenim dozama – smatra dr. Catov.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.