Poremećaji za vreme trudnoće

0
331

Najveći broj žena imaju neznatne smetnje za vreme trudnoće.Tu se ubrajaju grčevi ili mišićne kontrakcije na donjim ekstremitetima, vrtoglavica, nesvestica naročito one koje su anemične.Zatim bol u krstima, proširenje vena, pojava hemoroida, često mokrenje, vaginalna sekrecija, lupanje srca nekad neobičajni prohtevi.Ove smetnje nemaju nikakav uticaj na plod.Od ozbiljnijih poremećaja za vreme trudnoće su: povraćanje (hiperemesis gravidarum) ako je jako izraženo uzrok povraćanju može biti toksemija, neželjena trudnoća, strah, oboljenja želudca i creva (ulcus).Povraćanje može trudnicu da dovede do vrlo teškog stanja, ako je ustanovljeno da je toksemično povraćanje treba prekinuti trudnoću.
Toksemija se manifestuje hipertenzijom, proteinuriom, edemima i povremeno konvulzijama.Postoji dva oblika toksemije a) pereeklampsija i b) eklampsija.
Preeklampsija je stanje povećanog krvnog pritiska  kod trudnice nakon 24. nedelje trudnoće sa pojavom albuminurije (belančevine u mokraći).
Eklampsija se definiše pojavom konvulzija ili kome kod trudnica i porodilja koji imaju povećan krvni pritisak, edeme i albuminuriju.Uzroci su višestruki sa biološkim promenama, koje nastaju za vreme trudnoće, pojavi se specifični posteljični toksin, autointoksikacija, uremija, hipokalcemija, anafilaksija, nastala usled senzibilizacije trudnice belančevinama ploda, produkti metabolizma fetusa, razne infekcije trudnice, hormonalni poremećeji, podhranjenost ili prekomerno uzimanje hrane.
Zato postoji rutinska prenatalna kontrola: određivanje težine, merenje krvnog pritiska, analiza belančevina u mokraći.Svako dobijanje u težini trudnice više od 200 g. nedeljno u toku poslednjih 30. nedelja trudnoće je nenormalno i zahteva ograničenje u ishrani.Od ostalih bolesti ili poremećaja trudnice treba navesti vanmateričnu trudnoću, nenormalno mesto usađivanja placente (placenta praevia).Sve ove pojave mogu se završiti fatalno kako po majku tako i po dete.
Bolesti trudnice
Jedno isto oboljenje ne manifestuje se podjednako kod žena u trudnoći i van nje.Infektivni hepatitis i akutna žuta atrofija jetre u bliskoj su vezi sa hiperemesisom i eklampsijom.Grip je česta bolest kod trudnice, zatim od ozbiljnijih zaraznih oboljenja su Rubeola što prouzrokuje fetalnau anomaliju u prvom tromesečju trudnoće.Tu je apsolutna indikacija za prekid trudnoće, ako se majka razboli.Mele i srednje boginje i zaušci su relativno retke bolesti za vreme trudnoće.Razne srčane bolesti trudnice ne predstavljaju indikaciju za prekid trudnoće.Ove žene mogu da rađaju zdravu decu, tu je potrebno pregled, mišljenje zatim terapija kardiologa.Ostale bolesti kao što su hematološka obolenja, bolesti digestivnog trakta, bolesti bubrega, kožne bolesti, endokrina, maligna i mnogo druga.Kod ovih oboljenja  tim lekara odlučuje da li se trudnoća može dovesti do uspešnog završetka bez posledica po majku i po dete.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.