Dijagnoza trudnoće

0
390

Dijagnoza trudnoće postavlja se na osnovu promena, koje u organizmu žene izaziva stanje graviditeta.  Te promene nazivaju se znaci trudnoće.  Njih delimo u tri grupe:
-Nesigurne, verovatne i pouzdane znake.
Nesigurni znaci trudnoće: potiču od promena na organizmu žene i promena u psihičkoj sveri. Prohtevi za nekim jelima, muke, gadjenje, povraćanje, osećaj razne posebne mirise, lako
menjanje raspoloženja.
-Verovatne znake: Čine promene na polnim organima žene i na dojkama, izostanak menstruacije, lividitet, nabubrelost stidnice, uvećenje dojki i pojava kolostruma.
-Sigurni ili pouzdani znaci trudnoće potiču od nalaza ploda u materici ultrazvučnim pregledom.
Trajanje trudnoće
Normalna trudnoća  traje 10  lunarnih ili 9 kalendarskih  meseci odnosno 40 nedelja ili 280 dana. Posle tog vremena završava se porodjajem. Rodjeno novorodjenče je doneseno.
Donesenost ploda  označava njegov telesni razvoj i sposobnost njegovih organa i čula za vanmaterični život.
Odredjivanje starosti trudnoće i rok porodjaja
Za odredjivanje trudnoće koristimo osnovu anamnestičkih podataka odnosno rok porodjaja koristimo datum poslednje menstruacije, odnosno i datum kada je trudnica osetila prve
pokrete ploda. Starost trudnoće prema poslednjoj menstruaciji izračunava se na taj način što se datumu prvog dana poslednje menstruacije doda 7 dana pa od toga računamo vreme do momenta kada nam se trudnica obratila za pregled. Prvorotka prve pokrete ploda oseti tačno na polovini trudnoće tj. 4,5 mesecu a žene koje su već rađale osete 15 dana ranije.Rok porodjaja odredjujemo prema datumu poslednje menstruacije dodamo 7 dana i odbijamo 3 meseca. Dobijeni datum je dan očekivanog porodjaja.
Šta je Ultrazvuk?
Ultrazvučni pregled predstavlja prepuštanje, ultrazvučnih talasa visoke frekvencije kroz matericu. Oni se odbijaju od bebe u zavisnosti kroz kakvu tkiva prolaze takvu sliku dobijamo.
Ako je na ultrazvuku sve bilo normalno, da li to znači da je sa bebom sve u redu? Nažalost ne. Normalan rezultat UZ pregleda ne garantuje de je bebe zdrava, nego samo pokazuje da
u datom momentu ništa nije ukazivalo na to da postoje problemi-da beba deluje uredu. Ako se nešto vidi na UZ. ne mora da znači da je odmah sve strašno, potrebno je uraditi još
razne pretrage drugih testova i pregleda da bi došlo do konačnog odgovora. Izvršiti pregled kod lekara, koji se bavi takvom problematikom.
Ultrazvuk Trudnice
Radi se iz više razloga. U samom početku da se vidi, da li postoji trudnoća. Pregled UZ može se uraditi od 10. nedelje trudnoće pa nadalje. Vidi se da li je beba živa i koliko ima beba u matericu. Odredi se koliko je starost  trudnoće. Istraživanja su pokazala  da UZ pregled ne može da naškodi bebi. Pol se može videti već sa 16 nedelja, ali je najbolje sačekati 20
nedelja, jer su od tada pa na dalje iznenadjenja  sve manje moguća. UZ pregled se vrši preko stomaka i kroz vaginu. Ako se radi o ranoj trudnoći radi se preko vagine. Kada je plod veći vrši se kroz stomak. UZ pregled nije bolan već je neprijatan.
Šta je Dopler?
To je jedna vrsta tehnike, kod koje se prati smer i brzina protoka kroz krvne sudove, i na taj način se stiče utisak o protocima. Uglavnom se koristi u kakvom stanju je beba.
Najčešće se prati protoci kroz pupčanik bebe, njenu glavu i krvne sudove u stomaku.
Šta je 3D  i  4D  Ultrazvuk?
To su novi metodi ultrazvučnog pregleda, u kome se pomoću kompjutera pravi slika, koja prikazuje bebu u tri odnosno četiri  dimenzije. ( četvrta dimenzija je vreme).
Beba se može videti baš onako kako trenutno izgleda. Deluje kao da slikate bebinu fotografiju dok je još u stomaku. Za ovaj pregled beba mora da bude u dobroj poziciji i odmaknuta
od zida materice ili posteljice, ne sme da ima ništa ispred sebe a količina plodove vode mora da bude optimalna, jer inače slika neće biti dobra.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.