Fiziologija Trudnoće

0
350

Fiziologija TrudnoćePod oplodjenjem podrazumevamo spajanje spermatozoida (muške polne ćelije ) sa zrelom jajnom ili jajnim ćelijama žene. Ovulacijom iz  De  Grafovog  folikula u trbušnu duplju, dospevaju zrelu jajnu ćeliju prihvataju jajničke rojte i uvlače u šupljinu jajovoda. Tu se sreću spermatozoidi, opkole sa svih strana i nastoje da prodru u nju. Od svih spermatozoida samo jedan uspeva da probije spoljašnju opnu jajne ćelije i da prodre u nju. Istog momenta spoljna površina ćelije se zgusne, te stvara za ostale spermatozoide neprobojnu membranu. Sadržaj sprermatozoida i jedro jajne ćelije se izmešaju. Jajna ćelija i spermatozoid imaju u svojim jedrima po 44 + XY hromozoma.Pre samog oplodjenja u svakoj od njih izvrši se redukcione deobe, tj. smanji se broj hromozoma na polovinu, da bi se pri njihovom spajanju broj hromozoma doveo u normalne granice. Daljim deobama od oplodjene jajne ćelije koja za sve to vreme putuje kroz jajovod stvara se loptasta formacija-morula-sastavljena iz zbijenih ćelija koje se brzo umnožavaju. Između 5-8 dana od oplodjenja novostvorena formacija dospeva u šupljinu materice i pada na njenu sluzokožu pripremljenu za usadjivanje  nazvan decidua. Citolitičkim fermentima ova formacija lako probije površinu decidue i zagnjuri se u nju. To se naziva implantacija ili usadjivanje oplodjenog jajeta. Pod deciduom podrazumevamo sluzokožu materice u koju se usadilajajna ćelija.
Decidua je pod dejstvom progesterona promenjen i zadebljan endometrijum.
Razvoj oplodjenog jajeta.Od momenta usadjivanja oplodjene jajne ćelije u deciduu materice nastaje trudnoća.U tom stadiumu razvoja oplodjena jajna ćelija predstavlja kompaktnu loptastu tvorevinu sastavljenu iz umnoženih ćelija mikroskopski bi dao sliku kupine. Uskoro se u njoj diferenciraju spoljašni sloj nazvan trofoblast i sloj ćelija u unutrašnjosti loptice nazvan embrioblast.
Na kraju trećeg meseca svi organi začetka su formirani odnosno embriogeneza ili organogeneza je završena i od tada se začetak zove plod ili fetus. U to vreme na ovulumu razlikujemo:
posteljicu, pupčanik, plodove povojke, plodovu vodu, i sam plod.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.