40. nedelja trudnoće

0
331

Telo i život majke: kada osetite pripremne kontrakcije koji se intenziviraju posle nastaju prave kontrakcije koje su stalne i kad sedite, hodate ili ležite.Porodjaj počinje ako je grlić materice otvoren oko 10 cm.Blizinu porodjaja označava izlazak „sluznog čepa“.Kada osećate jake kontrakcije i oticanje plodove vode, krenite za porodilište sa osobom sa kim ste se dogovorili.Ova nedelja će Vam biti jedna od najdužih nedelja jer jedva čekate da vidite svoju bebu.
To što vam je ginekolog-akušer rekao za termin porodjaja to je samo približan datum, jer svaka beba se rodi kada je sasvim zrela.Beba može biti i postterminska nakon 41-42. nedelje gestacije, ukoliko se to desi postoji mogućnost za indukciju porodjaja.
Razvoj bebe: sada je već beba spremna za izlazak u spoljni svet što u najvećem slučaju učiniće to glavicom.Ima bebe koje izlaze guzom, u kosnom položaju ili u poprečnom stanju.Ali to uglavnom već se zna i potreban je dogovor sa akušerom.Beba više nema sirastog maza-verniksa, 15% tela čini masno tkivo.Bebina koža je ružičasta.Dužina iznosi oko 52-54 cm a prosečna težina je oko 3500 g. ali to varira od jedne do druge bebe i zavisi od mnogo činilaca.Glava bebe je mekana kako bi lakše prošla kroz porodjajni kanal.Glavica se izdužuje, ali takav oblik je privremen.Izlazak sluznog čepa po grliću materice ocenjuje se otvorenost i na osnovu količine plodove vode može da vas uputi akušer na normalan prirodni porodjaj, carski rez ili indukcijom, obično se radi u 41-42 nedelji.
Prilikom rodjenja beba ima 300 kostiju.Nekoliko zaraste sa drugim, i u odraslo doba ima samo 206 kostiju.
Radujte se jer ćete ubrzo postati majka!

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.