18. nedelja trudnoće

0
220

Dobro bi bilo kontrolni pregled Ultrazvuka.Sada se već načisto vidi pol deteta.Gledaju se unutrašnji organi bebe kičmeni stub, glava i ostala rutinska merenja (pregled posteljice, pupčana vrpca).
Telo i život majke: sada se već zaista vidi trudnoća, moguće da vas još uvek muči zatvor, ali potreba za mokrenjem se smanjila jer se materica podigla i ne vrši pritisak na mokraćnu bešiku.Osećate se i neko treperenje u stomaku.To su bebini pokreti.Sada ste se ugojili već oko 5-6 kg. i pojavljuju se strije što naravno negujete, nakon porodjaja će da se izblede.Moguće je pojava tamne mrlje na licu tzv. „maska trudnoće“, zatim proširenje kapilara, promena kvaliteta kose sve zbog hormonalnog statusa.Sasvim je normalno povećanje apetita, uzmite i zdrave grickalice.U vašem sadašnjem stanju je sasvim normalan i zaboravnost „trudnički mozak“.Vrtoglavice se javljaju zbog nižeg pritiska ili anemije.
Razvoj bebe: Ultrazvukom može da se vidi kako beba guta, hrani se i trepće.Završava se okoštavanje sitnih koščica unutrašnjeg uha kao i razvoj mozga koji prima i preradjuje zvučne signale.Razvija se nervni sistem zatim čulo mirisa, ukusa, vida čula.Bebino srce je dovoljno razvijeno Ultrazvukom može se videti bilo kakve anomalije.Jasno može da se vidi, da li je dečak ili je devojčica, ako nije u nezgodnom položaju ili nezgodno okrenut.Pluća su još uvek nezrela, traheja (dušnik) je razgranat u dve glavne bronhije, kasnije svaka od dve bronhije će se graniti na manje bronhiole.Dužina bebe 14 cm a težina je oko 200 g.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.