Savetnik za roditelje

0
400
Savetnik za roditeljeNezarazne bolesti i telesne mane školskog doba
Pri sitematsim pregledima učenika, mogu se utvrditi razna oboljenja i telesne mane. Neke se mogu i sprečiti ili potpuno odstraniti.
Kratkovidi učenici se lako poznaju, po tome što čitaju i pišu držeći glavu suviše blizu knjige ili sveske i što iz zadnjih klupa ne vide ono što se piše na tabli.
Ti učenici treba da se jave očnom lekaru.
Prilikom pregleda može se utvrditi kod učenika i govorne mane. Deca ne umeju pravilno da izgovore pojedine suglasnike kao: C ; Ð; Č; Dž; ili mucaju pri govoru. Ove mane mogu se popraviti kod logopeda raznim vežbama. Govorne mane nepovoljno utiču na decu (ismevanje,zadirkivanje) što dovede do stidljivosti.
Oboljenje sluha isto se može otkriti prilikom sistematskih pregleda. Najčešće se susreću nagluva deca,a redje potpuno gluva. Nagluva deca ne čuju dobro, ali govore lepo. U velikim gradovima nagluva deca idu u posebne razrede za nagluve, gde im se daju aparati za sluh. Gluvonema deca uopšte ne čuju pa zbog toga postaju i nema jer u detinjstvu ne nauče da govore.Takva deca se školuju za gluvoneme.
Povećani krajnici i smetnje u nosu isto mogu biti primetni prilikom pregleda. Takva deca imaju hronično obolele krajnike i zapaljenje grla. Krajnici su ogromno povećane i zato takva deca  dišu kroz otvorena usta a ne kroz nos. Kada je hladno vreme, nazebi su česti, zbog disanja kroz usta vazduh se ne zagreje, kao kad prolazi kroz nos, i zato često nastaje oboljenje bronhija (bronhitis) neka deca imaju smetnje u nosu iskrivljenja nosna pregrada (deviatio septi nasi) zapaljenje sluzokože ili male izrasline u nosu. Tu spada i pregled zuba kod stomatologa. Zubi su vrlo važni za zdravlje celog organizma. Njihova uloga je da isitne hranu koju posle natopi pljuvačka, što omogućuje neuspešno varenje. Potrebno je da se stekne navika da se žvaće lagano i dovoljno dugo. Oboljenje zuba su na žalost veoma česta, a nastaje iz raznih uzroka kao što su; nepravilna ishrana, nedostatak fluora itd. Karies zuba je najčešće oboljenje i može se sprečiti pravilnom negom zuba. Zube prati mlakom vodom, zubnom pastom,i četkicom za zube posle svakog obroka. Pasta se trlja po zubima po dužini i posle dobro ispirati.
Prilikom pregleda može se još otkriti i neispravno držanje tela, što zavisi od stanja kostiju i mišića. Najvažniju ulogu ima kičmeni stub i mišići i ledja.  Zavisi i od ispravnosti drugih kostiju tela a naročito nogu,stopala, lopatice i grudnog koša. U mladjim godinama kičma se često krivi udesno ili ulevo naziva se scoliosa. Kod takvih osoba jedno rame je više a drugo niže a kičmeni stub pravi manji ili veći luk udesno ili ulevo osim toga i sam grudni koš iskrivljen. Kada kičmeni stub pravi luk unatrag zove se kifoza. Takve učenike treba slati na korektivnu gimnastiku kod fizioterapeuta, radi jačanje mišića raznim vežbama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.