Greške roditelja

0
257

U mnogim slučajevima, kada roditelj naljbolje želi i hoće da postigne sa detetom, izaziva suprotan efekat.
*Preterano maženje je jedna od greške roditelja, čime se postiže da dete bude epicentar oko koga se okreće ceo svet odnosno, ukućani i cela porodica zavisi od njega.Svaka želja mu se ispunjava, umesto da dete sluša roditelje obratno se dogadja.
*Erotizirano vaspitanje (majmunska ljubav), javlja se u razbijenim porodicama, uglavnom žena kad je nezadovoljna u braku ili udovica, sasvim se posveti detetu i strepi nad svakom sitnicom koju kod deteta zapaža.
*Sprovodjenje preteranog principa autoriteta je veoma česta greška.Kažnjavanjem zatim batinama dete se primorava da izvrši roditeljska naredjenja.za svaku sitnicu je opomenuto ili kažnjavano na kraju stiče utisak da je pogrešno bilo šta uradi.Od ove vrste dece se kasnije u životu stvaraju veoma neprijatne, nemilosrdne osobe.Nikad nisu zadovoljni onom što postižu u životu, stalno su nezadovoljni, kritički sa sobom i sa okolinom u kome žive.
*Jedna od najvećih grešaka u porodicama je kada su roditelji razvedeni.Dete im služi kao teret u svakom pogledu.Na kraju oba roditelja nadje svoju utehu, (poslovno, zabavno), a na dete se slabo misli.Veliki broj dece ostaje bez ljubavi i brige jednog ili oba roditelja.To osećanje da nikom ne treba, nosi u duši do kraja života.
   Detetu je potrebna ljubav kao najjače vaspitno sredstvo.Ljubav, prekor, kazne  nekad moraju biti obostrani od oba roditelja.
Roditelji moraju biti dosledni  u svojim zahtevima, pravedni prema detetu i jednaki  u ponašanju prema svojoj deci.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.