Kažnjavanje dece

0
285

Većina roditelja smatra da je kažnjavanje, potrebno pre ili kasnije. To nije dokaz da deci,  zaista treba izvasna količina batina.  Deca moraju naučiti da vole svoje drugove u igri i da otkriju, kako se prava zabava sastoji u zajedničkim učestvovanju u igri.  Kako će dete postati obzirno i pristojno prema svojim roditeljima? Ne zbog straha da će biti kažnjeno, nego zbog ljubavi i poštovanja koji za njih oseća.  Šta će dete sprečiti da laže i krade?  Sigurno ne strah od posledica.  Ima dece a takodjer i odraslih, koji i dalje lažu i kradu uprkos teškim i učestalom kažnjavanju. Ono što nas sprečava da radimo “ ružne stvari“ jedno drugom,  jest ljubav prema ljudima  i želja da i oni nas vole.  Kažnjavanje smatram, da je retko potrebno da li kazna koristi ili ne, vidi se naljbolje iz toga da li je postiglo cilj, za kojim se išlo i da istovremeno nije bilo drugih težih posledica. Ako se dete nakon kazne ponaša gore,nego pre, ako je ljutito i prkosno tada ste sigurno promašlil cilj, i učinili ste više štete nego koristi.  Ako je kazna teško pogodila dete,  ili slomila njegov duh, verovatno je bila prestroga.
Primera radi, ako dete razbije tanjir ili podere odelo bilo slučajno ili iz nepažnje.  Ako se dobro slaže sa roditeljima bit će toliko nesretno koliko i oni  i tu nije potrebna nikakva kazna.
Nisam pristalica tuče, udaranja deteta u besu, bolje pričekati dok se ohladimo i trezno razmislimo. Uglavnom kad bes prodje,  dete nećemo tući.  Dete ne treba kažnjavati da ga zatvorimo u sobu, jer soba će mu služiti ovog puta kao zatvor. Besmisleno je izricati pretnje koje se nikad ne izvrše, niti se mogu izvršiti jer to narušava ugled roditelja.
Ako često morate kažnjavati svoje dete nešto nije kako treba u njegovom životu, ili VI  upotrebljavaljte pogrešne metode. Potreban vam je neko ko bi vas savetovao -psihijatar, psiholog, pedagog.
Zapamtite dobro vaše dete će vas slušati ne zbog kazne,  i pretnje, nego zato što Vas poštuje voli Vas zbog Vaše dobrote. Volite vaše dete kao priljatelj i izbegavajte svaki sukob sanjim.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.