Supozitorium

0
275

supozitoriumSupozitorium (čepić), lek čvrstog stanja, koničnog ili ovoidnog oblika koji se upotrebljava stavljanjem u rektum.Supozitorije se sastoje iz odgovarajućeg ekscipijenta u kome se nalaze jedan ili više aktivnih principa.Težina jednog supozitorijuma obično iznosi 3 g. ukoliko je namenjen odrasloj osobi ili 2 g. ako su u pitanju deca.
Ekscipijent karakteristike dobrog ekscipijenta treba da su takve da se čepić koji ga ima u svom sastavu može rastopiti ili pretvoriti u tečno stanje  na temperaturi rektuma što znači na oko
37 C stepeni.Iz tog razloga upotrebljavalju se sledeće vrste: maslac od kakaa, glicerin koji je u čvrstom stanju, želatin, brojni sintetički ekscipijenti koji se proizvode industrijski.
Ti preparati imaju prednost da lako inkorporišu vodene rastvore aktivnih materija.Isto tako se upotrebljavaju i ekcipijenti rastvorljivi u vodi ili od kojih se može napraviti emulzija-tenzioaktivne materije, analogno onima koji se upotrebljavaju za pripremu pomada penetrirajućeg dejstva.Od takvih ekscipijenta industrija proizvodi niz materija  različite čvrstine i tačke topljenja.Lekovito dejstvo supozitorija može biti lokalno ili sistemsko.Ukoliko se radi o lokalnom dejstvu, to je fizičko dejstvo toplota čmara dovodi do rastapanja čepića i kao posledica se javlja blag laksativni učinak takvog su dejstva supozitorije načinjene od maslaca od kakaa, glicerina u čvrstom stanju koje se često primenjuju.Proizvodnja supozitorija čije je dejstvo sistemsko zasnovana je spolju odgovarajućeg ekscipijenta sa veoma raznolikih lekova i analgetika, sulfonamida, antibiotika, antimikotika, hormona, steroidnih preperata.U apotekama se izradjuju i magistralni lekovi u obliku supozitorija.
Upotreba:ukoliko je neki čepić suviše mekan, treba ga rashladiti.Što se tiče upotrebe neophodno je znati da se u rektum uvodi kraj koji je zašiljen.Pri stavljanju potrebno je da prodje analni sfinkter jer tangencijalne kontrakcije čmara će ga odmah pomeriti  dublje u crevo.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.