Oksitocin – važan u majčinstvu, ali i u očinstvu

0
270

Oksitocin__vazan_u_majcinstvu_ali_i_u_ocinstvuProučavanje hormona oksitocina poraslo je u velikoj mjeri nakon prikupljanja novih dokaza da njegovo otpuštanje pomaže pri stvaranju socijalnih veza poput onih  između dvoje ljubavnika, prijatelja ili kolega.

Oksitocin, također, igra važnu ulogu u porodu i majčinstvu, dok do sada nije istraživana uloga oksitocina u očinstvu. Rad Gordona i kolega donosi po prvi put fascinantne rezultate longitudinalnog praćenja razina oksitocina tijekom razdoblja ranog roditeljstva u ljudi. U ispitivanje je bilo uključeno 80 parova koji su po prvi put postali roditelji. Parovi su pristupili ispitivanju dvaput, i to 6 tjedana nakon rođenja prvog djeteta i ponovo nakon 6 mjeseci. Mjerena je razina oksitocina obaju roditelja i određivan tip njihovog ponašanja u roditeljstvu.

Studija je dala tri važna otkrića. U obje vremenske točke ranog roditeljstva; nakon 6 tjedana i 6 mjeseci, razine oksitocina u očeva se nisu razlikovale od razina izmjerenih u majki. Kako lučenje oksitocina u žena stimulira porod i dojenje djeteta, očito je da u očeva  neki drugi vidovi roditeljstva mogu stimulirati oslobađanje oksitocina u značajnoj mjeri.

Jedan od  autora rada, dr. Ruth Feldman, istaknuo je da ovaj nalaz “naglašava važnost ranog dodira oca s djetetom nakon poroda, čime se pokreće neuro-hormonski sustav koji je bitan u ljudskom povezivanju.” Neuroznanstvenici su također pronašli povezanost između razina oksitocina u očeva i majki. Budući da je razina oksitocina kod svakog pojedinca vrlo stabilna, ovaj nalaz upućuje da možda društveni ili hormonski čimbenici utječu na interaktivan način na mehanizme regulacije razine oksitocina u roditeljskom paru.

Konačno, rezultati su pokazali da su razine oksitocina povezane uz načine interakcije specifične za roditelje. Razine oksitocina su više u majki koje su jače pokazivale svoju privrženost djetetu, češće ga promatrale i pritom izražavale svoje zadovoljstvo i nježno ga dodirivale. Kod očeva razine oksitocina povećavaju kontakti s djetetom, poticanja istraživanja i usmjeravanje pažnje djeteta na različite predmete.

“Vrlo je zanimljivo da do slične razine istog hormona dovode različite vrste roditeljskog ponašanja majki i očeva, te da su razine oksitocina u parovima bile u korelaciji. Razlike u ponašanju spolova u roditeljstvu odražavaju utjecaj kulture na specifične uloge spolova, ali također mogu biti pokazatelj različitih djelovanja oksitocina na mozak muškarca i žene”, komentirao je dr. John Krystal, urednik časopisa Biological Psychiatry. Ovi važni nalazi dat će temelj istraživanju poremećene funkcije oksitocina u visokorizičnom roditeljstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.