Pobedite popodnevni umor

0
246

pobedite-popodnevni-umorIzbegavajte obilan ručak, kafu popijte tek 30 minuta nakon jela, ne zaboravite da pijete vodu, izađite na svežu vazduh i prošetajte se.
U POPODNEVNIM časovima opada vam koncentracija, pospani ste, mrzovoljni, sporo radite… To su simptomi poslepodnevnog umora, koji nije znak bolesti ili starosti, već je prirodna reakcija organizma na taj period dana. Naime, posle ručka naglo opada energija i osećamo pospanost. Zbog toga je u mnogim zemljama radno vreme dvokratno i obavezna je pauza od nekoliko časova tokom ručka, jer je tada produktivnost na najnižem nivou. Ukoliko nemate taj luksuz da možete da odspavate i tako se osvežite i rehabilitujete, energiju bi trebalo da obnovite na druge načine.

IZBEGAVAJTE OBILAN RUČAK

Varivo, plodovi mora i testenina, kao i sveže salate od povrća su dobar izbor za ovaj period dana. Važno je i da umesto čokolada i drugih slatkiša unesete voćne šećere koji vas neće uspavati. Umesto klasičnog ručka, možete da se opredelite i za laganije varijante poput voćnog, porcije mladog sira ili orašaste plodove koji će vas zasititi.

ŠOLJA KAFE 30 MINUTA POSLE JELA

Posle jela sačekajte najmanje 30 minuta da se hrana u želucu „slegne“, a tek potom popijte kafu. Ako je popijete odmah posle jela, kafa neće imati efekat energetske bombe.

NE ZABORAVITE NA VODU

Ako dehidrirate, osetićete se malaksalo, a to se najčešće dešava u poslepodnevnim satima, kada zbog obaveza zaboravite da pijete vodu.

KRATKA ŠETNJA

Kada osetite pospanost, a ne želite da pijete još jednu kafu, izađite na svežu vazduh i prošetajte se. Dovoljno je da 10 minuta protegnete noge i osetićete priliv energije, a ujedno ćete sagoreti i kalorije

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.