Plućni volumen i ventilaciona sposobnost

0
687

SpirometrijaSpirometrija je naziv-metoda putem kojeg se odredjuje volumen udahnutog odnosno izdahnutog vazduha pomoću aparata spirometra, koji se nalazi u dva oblika: statička i dinamička.
Kada osoba udahne ili izdahne volumen vazduha u mirnom disanju koji iznosi oko 500 ml, od toga samo 350 ml dospeva do alveola a ostatak od 150 ml se zadržava u delovima pluća, gde nema razmene gasova tzv. mrtvi prostor, koji može biti fiziološki ili anatomski.
Kod anatomskog dela mrtvog prostora nema razmene gasova zbog nepostojanja respiratornih membrana.Fiziološki mrtvi prostor obuhvata i alveole čije su kapilari zatvorene i nema razmene gasova.Kada mirno dišemo oko 15-20% alveola nije u funkciji jer su kapilari  zatvorene.Prilikom rada mišića ovi kapilari se otvaraju i povećava se površina respiratorne membrane.

Merenje mrtvog prostora:

Prilikom merenja osoba iz aparata duboko udahne kiseonik.Mrtvi prostor se ispuni čistim kiseonikom, zatim osoba izdahne kroz aparat za brzo merenje azota.U početku izdahnuti vazduh dolazi iz disjnih puteva, koji čini mrtvi prostor, gde je sav vazduh zamanjen kiseonikom.Tada je postotak azota u tom izdahnutom vazduhu je nula.Nakon nastanka stizanja alveolarnog vazduha koncentracija azota se povećava jer sadrži velike količine azota i počinje da se meša sa vazduhom u mrtvom prostoru.U toku izdisanja vazduha iz mrtvog prostora izdahne se i ostaje samo alveolarni vazduh.Merenjem količine vazduha, koji ne sadrži azot dobija se volumen mrtvog prostora.Razlikuje se tri vrste volumena vazduha prilikom disanja:
-Inspiratorni rezervni volumen (IRV), to je volumen vazduha koji se može udahnuti maksimalnom inspiracijom.Pri mirnom stanju kod muške osobe iznosi 3,5 lit. kod ženske osobe 2,0 lit.
-Ekspiratorni rezervni volumen (ERV) je volumen vazduha koji se može izdahnuti maksimalnom ekspiracijom.Nakon mirne ekspiracije kod muškaraca iznosi oko 1,0 lit. a kod žena 0,7 lit.
-Rezidualni volumen (RV) je volumen vazduha koji ostaje u plućima nakon maksimalnog ekspirijuma kod muškaraca iznosi 1,2 lit. a kod žena oko 1,0 lit.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.