Sedam razloga za praštanje

0
256

prastenjeNema te osobe kojoj nije teško da zaboravi ružne trenutke i izbriše osećanja koja neprijatne situacije izazivaju, posebno ako su osobe sa kojima smo došli u sukob važne u našem životu. U svojim mislima se stalno vraćamo u prošlost i po ko zna koji put proživljavamo ono što nas je povredilo.
Da biste uspeli da krenete dalje i izbegnete besane noći i škrgutanje zubima u snu, moraćete svesno i istinski da oprostite osobi koja vas je povredila ili uvredila. Naučnici, sveštenici i terapeuti se slažu u tome da praštanje ima gotovo magični uticaj na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Evo sedam dobrih razloga za praštanje:

1. Praštanje oslobađa onoga koji oprašta. U suprotnom, teret ogorčenosti koji nosite u sebi vremenom postaje sve teži.
2. Ukoliko želite zaista da prekinete neki negativan odnos, opraštanje prekida sve veze. Vi se možete rastati od svog bračnog partnera i preseliti stotine kilometara dalje, ali bez praštanja, on će i dalje biti sa vama.
3. Jedino praštanjem možete pustiti nove osobe u svoj život. Teško da ćete sa nekim ostvariti zadovoljavajući odnos ukoliko u sebi još uvek nosite ogorčenost.
4. Pomaže da oprostite samom sebi. Većina ljudi koji u sebi nose puno gneva, najčešće zameraju sebi zbog svojih postupaka.
5. Opraštanje je dobro za zdravlje. Mržnja je negativna emocija koja nas čini starim i umornim. Jedno od naučnih istraživanja pokazalo je da praštanje smanjuje potrošnju lekova, uklanja zabrinutost i povećava kvalitet sna.
6. Život izgleda lepše. Kada počnemo praštati, više ne definišemo svoj život prema negativnostima koje smo doživeli od drugih.
7. Ljutnja blokira duhovni rast, dok opraštanje podstiče našu duhovnost.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.