Uzimate li ljekovito bilje?

0
275

Fitoterapija ili liječenje biljnim preparatima prakticira se od samih početaka zabilježene historije. Saznanja o ljekovitom djelovanju biljaka prenosila su se s generacije na generaciju, a prvi poznati priručnik biljnih pripravaka napisan je za sumerskog kralja, star je više od 4000 godina.
– PREPARATI I DJELOVANJE. Postoje u obliku čajeva, tableta, kapi, te masti. Redovito korištenje može olakšati manje zdravstvene probleme poput prehlade, glavobolje, nesanice ili menstrualnih tegoba, a u slučaju pojedinih težih bolesti fitoterapija se obavezno kombinira s klasičnim lijekovima.
– SAMO UZ STRUČAN SAVJET. Prije upotrebe posavjetujte se sa stručnjakom jer samoinicijativno kombiniranje biljaka može neutralizirati njihovo ljekovito djelovanje, ili čak dovesti do suprotnog učinka. Trudnice i dojilje, te srčani bolesnici trebaju izbjegavati ove preparate. Usto, nipošto ne prekoračujte dozu i uvijek pažljivo pročitajte šta piše na etiketi.
– DVA PRISTUPA. Neki fitoterapeuti insistiraju na tome da bilja koje koristimo moraju dolaziti iz kraja u kojem živimo. Drugi smatraju da nije ključno podrijetlo biljke, nego njezino djelovanje. U našim biljnim apotekama mogu se naći pripravci od egzotičnih biljaka sa svih kontinenata.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.