Zašto današnje žene počinju da sede u 25. godini

0
261

seda_kosaPrva seda vlas je nekada bila znak ulaska u srednje godine, najčešće se javljala krajem tridesetih ili početkom četrdesetih godina, ali danas žene gube prirodnu boju kose mnogo ranije. Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, svaka treća žena mlađa od trideset godina već je počela da sedi, a za dve trećine njih uzrok ove pojave je stres.

Da je u pitaju masovna pojava govori i podatak da je brend za negu kose „Džon Frida“ izmislio i naziv za takvu grupu žena – GHOSTS – Grey Hair Over Stressed Twenty Somethings.
– Oduvek smo pretpostavljali da se mlađe žene farbaju kako bi bile moderne ili  da bi promenile nešto na sebi, ali sve češće je razlog to što su počele da sede – kaže Kler Pik, menadžer kompanije.
Prema iskustvima zaposlenih, nije nimalo čudno kada se pojavi u salonu devojka od 25 godina sa potpuno sedom kosom.
Jedan od primera ovog zabrinjavajućeg trenda je Sara Haris, britanska spisateljica i novinarka „Voga“.  Sivu kosu dobila je sa 16, a danas u tridesetim još ne želi da se farba.


– Pojava sedih vlasi se povezuje sa krajem reproduktivnog života žene, a ja sam počela da sedim upravo na početku svog reproduktivnog života. Dok je većina tinejdžerki brinula o tome kakvu haljinu da odaberu za školsku igranku, ja sam čupala prve sede dlake koje su se neprestano vraćale. Osećala sam se poniženo – priznala je za „Daily mail“.
GENETIKA
Nina Goud iz Britanskog udruženja dermatologa smatra da je pojava sedih vlasi genetski uslovljena i u većini slučajeva ne zavisi mnogo od okruženja ili stila života, ali drugi stručnjaci kao što je Filip Kingsli, autor knjige „The Hair Bible“ upozoravaju da seda kosa ipak može biti posledica stresa.
– Pod uticajem stresa dolazi do gubitka vitamina B. Crni pacovi koji su eksperimentalno bili uskraćeni za vitamin B, nedugo nakon toga su dobili belu dlaku – kaže uz napomenu da su neke studije pokazale da bi povećane doze vitamina B kod ljudi mogle da obrnu ili uspore proces sedenja.
Japanski stručnjaci su takođe istakli da na gubitak prirodne boje kose utiče „oksidativni stres“, koji se pojavljuje usled izloženosti organizma duvanskom dimu, UV zracima i zagađenjima.
Pomenuti trend ranog sedenja kose prisutan je i kod nas. Ana Nikolić, frizerka iz Beograda, potvrđuje da i među njenim mušterijama ima sve više mladih žena koje dolaze sa željom da sakriju sede. Ona objašnjava uzrok.
– Dva su uzroka pojave sedih dlaka. Ili je genetske prirode ili je u pitanju stres. Dešava se da mlade osobe osede bukvalno preko noći.
ŠTA JE SEDA KOSA?
Seda kosa je zapravo kosa bez pigmenta, a sivu ili belu boju ljudsko oko vidi usled prelamanja svetlosti. Gubitak boje nastupa zbog oštećenja ili odumiranja melanocita – ćelija koje proizvode protein melanin, odgovoran za boju. Ako imate sedu kosu, znači da imate dve mogućnosti: da se farbate ili da ostanete prirodni. Imajte u vidu da je farbanje sedih vlasi komplikovano jer se boja teško prima, a lako skida. Potrebno je da se farbate na svakih mesec dana, a ako vam brzo raste kosa morate to raditi i češće. Posavetujte se sa svojim frizerom oko nijanse koja dobro pokriva sede, a odgovaraće vašem tenu i boji očiju.
Frizerka Ana Nikolić savetuje da odaberete boju koja je par nijansi tamnija od vaše prirodne i farbu na biljnoj bazi. U slučaju da su vam osedele samo pojedine vlasi, nemojte farbati čitavu kosu – umesto toga sede prikrijte tako što ćete izvući pramenove u nijansi svetlijoj od vaše prirodne. Ako ipak ne želite da se farbate, dobre vesti za vas dolaze iz „L’Oreala“ čiji stručnjaci tvrde da je moguće učiniti da melanociti duže proizvode pigment, pa će tako i kosa sporije da sedi. Oni su utvrdili da i koža i kosa sadrže melanocite, ali kosi nedostaje enzim koji čini da koža tokom života ne gubi boju, pa sada rade na pronalaženju tretmana koji bi omogućio da ga dobije i kosa.
Dr Bruno Bernard, biolog iz „L’Oreala“ nada se da će za deset godina biti moguće proizvesti dodatak ishrani ili šampon koji će sadržati neophodan enzim.
– Proces sedenja je spor i napredujući, ali naše istraživanje pruža priliku da sprečimo gubitak boje kose – kaže.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.