Suva usta-Kserostomija

0
30

Suva usta-KserotomijaSuva usta i jezik u medicini je poznat kao Kserostomija, kada pljuvačne žlezde proizvode malo ili nimalo pljuvačke-salivacija.Pljuvačka igra važnu ulogu o održavanju zdravlja usta, da se oseti ukus hrane, pomaže varenju, neutrališe kiselinu, sprečava nastanka kariesa, oboljenja desni, neprijatan loš zadah-halitoza, teškoće pri govoru, sprečava razvoj virusa i bakterija, održava vlažnost grla.
Svako može da ima suva usta zimi učed grejanja ili noću prilikom spavanja.
Za pojavu simptoma razlozi mogu biti: dehidratacija, manjak tečnosti u organizmu, disanje na usta tokom spavanja, hrkanje u snu, dijabetes, anksioznost, stres, hemoterapija, Sjorgenov sindrom, Hiv, Aids, Parkinsov i Alchajmerov bolest, pušenje, konzumiranje alkoholnih pića, starenje, zapušen nos, zapaljenje sinusa.
Posledice suvih usta: rane na sluzokoži usta, naslage na zubima gljivične infekcije, ispucale usne sa ranicama, problem sa žvakanjem i govorom, naslaga na jeziku.
Kako rešiti ovaj problem:Treba pronaći pravi uzrok suvih usta i lečiti.Uneti dovoljo tečnosti.
Zdrava ishrana,  ne uzimati alkohol, kafe i slatkiša, prestati sa pušenjem.Prilikom grejanja zimi ovlažiti vazduh,Redovno održavati higijenu usta, koristiti pastu za zube sa fluorom.
Konzumirati čaj od žalfije i time ispirati usta, žvakaća guma bez šećera podstiče salivaciju, jesti krastavac, ananas, i leti što više lubenice.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.