Ishrana majke za vreme dojenja

0
494

ishrana-majke-za-vreme-dojenjaPrirodna ishrana odnosno majčino-humano mleko je savršena hrana za rast i razvoj bebe.Po svom sastavu najbolje odgovara potrebama sa svim hranljivim materijama.Jedino ne sadrži dovoljne količine vitamina C i D. Dojilja treba da unese od 300-500 cal više zbog dobre produkcije mleka.Ukoliko smanjite unos kalorije izaziva redukciju mleka, umor, narušavate svoje zdravlje i zdravlje bebe.Najveća potreba u kalorijama prvih šest meseci u fazi kada beba samo sisa.Treba da vodite računa o količini i kvalitetu mleka.Ovo uputstvo služi za zdravu ishranu.Pripaziti da ishrana bude raznovrsna, uravnotežena.Doručak je najvažnija daje energiju nikad ne treba izbegavati.Važan je adekvatan unos proteina 60 g. dnevno.Zato u jelovnik treba uneti mleko, mlečnih proizvoda, sir, puter, meso, živine, ribu, jaje.Voće i povrće isto je važno jer sadrži odredjene vitamine i minerale.Žitarice su osnova obroka jedite integralne žitarice, smedji pirinač, peciva od integralnog brašna.Nemojte gledati vreme jedite kada ste gladni.Kada dojite uvek uzimajte veliku čašu vode ili svežeg cedjenog voća.
Dnevni unos tečnosti treba povećati na 3-4 litara.Osim doručka važan je i ručak, većera i dve užine.Treba obratitu posebnu pažnju  na veći unos B vitamina, koji podstiče stvaranje mleka, nalazi se u žitaricama. Manjak ovog vitamina može da izazove uznemirenost kod deteta.
Uzimajte tečnost pre nego što postanete žedni.Žedj je rani simptom dehidratacije.Proverite sami ako vam je boja mokraće svetlo žuto uzimate dovoljno tečnosti.Ukoliko je boja mokraće tamna žuta, u organizmu imate manjak tečnosti.Naročito treba pripaziti u letnjim mesecima.Zdrava pića su:negazirana voda, prirodni cedjeni sokovi od voća i povrća, supe, mleko.

Šta treba izbegavati za vreme dojenja?

Stroge dijete, masnu slanu i slatku hranu, lekove-ako baš morate treba pročitati uputstvo da li smete uzimati jer lekovi prolaze kroz mleko.Izostavite alkohol, pušenje, kafu i čaj.Kofein je stimulans i uzrokuje gasove kod bebe, dolazi do bolova, kolike u stomaku.Odredjene hrane jakog ukusa ili mirisa isto treba izbaciti iz jelovnika kao: brokoli, kupus, karfiol, pasulj, sočivo, luk, začini.Neke bebe ne tolerišu proteine kravljeg mleka, a majka koja doji jako joj je potrebno.Ukoliko se utvrdi da bebici smeta, majka treba da uzima kalcijum u vidu suplementa za  dojilje.
Evo jedan jelovnik za dojilju:
Doručak: integralni hleb, malo putera, list presovane šunke, 3 dl. jogurt ili 3dl.mleka.
Ručak: pileća ragu čorba, pečena piletina, parče sira, krompir pire, zelena salata.
Večera: sendvič od integralnog hleba, pogačice ili kifle, parče sira, malo salame, jogurt ili kiselo mleko.
Užina br1: 1-2 narandže, 3 kašike suvog groždja, 1-2 crvene jabuke.
Užina br.2: 1-2 banane, parče kolača, voćni kolač, parče torte.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.