Meso

0
1519

csikehusMeso je glavni izvor proteina i sadrži oko 15-20%.Zatim sadrži gvožđe, fosfor, magnezijum, vitamin B kao i sve aminokiseline neophodne za održavanje ćelija i njihovo obnavljanje.Meso je siromašno kalcijumom, zbog toga ga treba kombinovati sa drugom hranom bogatom kalcijumom i vitaminom C koga u mesu takođe slabo ima.U 100g. mesa ima oko 150-250 cal.U ishrani odojčeta i malog deteta najviše se koristi krto meso piletina, teletina, govedina i riba.Meso kuvano u vodi,treba da se kuva u što manjoj količini vode.Ova voda ne sme se baciti.U toku kuvanja mesa izgubi se 20% tiamina.Kuvano meso se daje odojčetu pomešano sa povrćem ili odvojeno.U ishrani se koristi pored mesa i unutrašnjih organa(iznutrice) kao što je džigerica, mozak, bubrezi.
Kuvana pileća džigerica
potrebno je:
1-2 pileće džigerice,malo soli Pileća džigerica sveža dobro se opere i posoli se.Staviti u posudu u kojoj se doda malo vode, da džigerica ogrezne.Kuva se 15-20 min.Nakon skuvanja se izmiksa i pomeša sa vodom u kojoj se kuvala.
Teleće pečenje
potrebno je:
100 g. telećeg mesa 1 kafene kašičice ulja, malo soli.Meso posloiti i staviti u posudu sa malo vode i kuvati sat vremena.Nakon kuvanja izmiksati i servirati uz neko povrće.
Pileće meso u sosu
potrebno je:
300 g.pileće belo meso,malo soli, malo putera, 100 ml. vode, jedna cela jabuka, jedan krompir jedna šargarepa.
Stavite u posudu pileće belo meso, posolite i prelijte sa vodom.Poklopite da se kuva 30min.Nakon kuvanja dodajte izseckan krompir, šargarepu i jabuku na kriške spremljene.Zatim još kuvajte 20 minuta.Izgnječite uz dodavanje putera i toplo servirajte.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.