Dojenje

0
804

DojenjeDojenje ili prirodne ishrana odnosno ishrana odojčeta na majčinim grudima, sigurno je jedina ishrana, koja se od pamtiveka do danas zadržala kod svih naroda.
Majčino mleko je specifična hrana, taj naziv zaslužuje zbog prisustva faktora rasta, hemiskog sastava i zbog boljeg napredovanja zdravlja, razvoja i otpornosti odojčeta  prema infekcijama.
Pogrešno je narodno verovanje da je majčino mleko loše, da je vodenasto i slično.Svako majčino mleko je dobro od svega je najvažnije da ga ima dovoljno.
Prednosti dojenja za odojče
Majčino mleko je za odojče prirodna, savršeno uravnotežena hrana, koja biološki odgovara njegovim potrebama, jer su sastavni delovi majčinog mleka tako prilagođeni varenju
odojčeta da se ni najsavršenije modifikacije industrijske ishrane ne mogu približiti.
** Lizozim je jedna specifična belančevina  majčinog mleka, koja ima baktericidna svojstva (ubija klice direktno ili indirektno)
** Laktoferin je takođe specifična belančevina majčinog mleka koja vezuje gvožđe, te ometa metabolizam nekih mikroorganizama u organima za varenje.
** U majčinom mleku ima znatno više alfa-laktalbumina a nema beta-laktoglobulina, koji u veštačkoj ishrani bebe često izazivaju alergiju.
** Lipaza je enzim u majčinom mleku koji olakšava varenje masti.
** Imunološke osobine majčinog mleka sastoji se u tome što se u majčinom mleku nalazi veliki broj specijalnih činilaca koji dugo štite odojče od mnogih bolesti.
** Majčino mleko nema štetnih klica, ono je gotovo sterilno.Pri dojenju crevne infekcije su jako retke.
** Majčino mleko sadrži i takozvani „činilac rasta“ koji povećava iskorišćavanje belančevina u organizmu. Njegova je aktivnost 40 puta veća nego u bilo kojoj hrani.
Prdnosti dojenja za majku:
Dojenje predstavlja lakši i jednostavniji način ishrane, nego veštačka ishrana, odnosno ishrana adaptiranom mlekom. Dojenje isključuje sve one komplikovane radnje oko pripremanja i
čuvanja mleka, odnosno spremanje veštačke hrane.Sa dojenjem ne treba misliti na higijenu dečjeg posuda.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.