Mlečna alergija i intolerancija na laktozu

0
355

mlecna_alergija_i_intolerancija_na_laktozuMlečna alergija i intolerancija na laktozu su dve vrste dijagnoze.Alergija na mleko pogadja najčešće novorodjenčad.Imuni sistem je odgovoran za tu životnu dobu.Belančevine iz mleka laktoalbumin, laktoglobulin, kazein i kravlji albumin.Alergija na mleko se manifestuje neposredno nakon unosa mleka ili mlečnih proizvoda.Vidi se osip na licu, po telu, pun nos, suzne oči.Nekad se dešavaju i kasne alergijske reakcije sa ekcemom, grčevima, refluks, proliv ili zatvor.Tada se radi kožni alergološki test i analiza krvi koji potvrdjuje prisutnost alergije na mleko.U tom slučaju daju se hipoalergene formule.
Intolerancija na laktozu je redja pojava i razlikuje se od mlečne alergije.Intolerancija na laktozu znači nemogućnost probave mlečnog šećera tj. laktoze.Deficijencija emzima laktaze nastaje u tankom crevu koji razgradjuje laktozu.Ukoliko je niska koncentracija laktaze ne prouzrokuje simptome ne govori se o intoleranciji.Medjutim simptomi se mogu javiti nakon 1-2 sata posle unosa hrane ili pića koje sadržavaju laktozu simptomi su sledeći: bol u stomaku, proliv, nadutost, flatus, povraćanje, slabost.Ako dete ima bilo koji od navedenih simptoma potrebna je poseta pedijatra.Kod intolerancije na laktozu enzimi laktaze su niske koncentracije u tankom crevu. Ćelije tankog creva proizvode laktazu, taj enzim se vezuje za molekulu laktoze i razgradjuje se na dve molekule: glukozu i galaktozu koji se apsorbuju u krvotok.Zbog manjka laktaze laktoza dolazi do debelog creva gde metabolizuju crevne bakterije i uzrokuju nadutost, proliv, flatus.
Razlikuju se tri vrste intolerancije na laktozu:
-Primarna intolerancija na laktozu je posledica starenja organizma.Telo tokom detinjstva proizvodi mnogo laktaze jer je tada mleko primarni izvor nutrijenata, naročito prilikom dojenja.Kada već ishrana postaje različito tako se proizvodnja  i koncentracija laktaze se smanjuje.
-Sekundarna intolerancija na laktozu je posledica ozlede kod hirurškog zahvata, ili ozlede tankog creva.Može biti i posledica bolesti gastroenteritis, celijakija, Chronova bolest.Lečenjem oboljenja nivo laktaze i simptomi se mogu popraviti.
-Tercijarna intolerancija na laktozu može biti urodjena, kada su novorodjenčetu enzimi laktaze neaktivni.Ako se oba roditelja pate od tercijarne intolerancije, prenosi se genima.Kada je novorodjenčad osetljiv na majčino mleko i nastaje proliv od rodjenja.U tom slučaju beba se hrani formulama koji ne sadržavaju laktozu.Važno je tačno potvrditi dijagnozu koji se vrši na tri načina: testom  intolerancije, analizom daha, za najmladje-analizom kiselosti stolice.
Test netolerancije na laktozu radi se postepeno uvodjenjem malih količina mleka ili mlečnih proizvoda, može da pomogne nekim osobama da se naviknu na laktozu i da se simptomi smanjuju.Stepen promene koji je neophodan u ishrani zavisi od toga koliko laktoze osoba može da unese bez javljanja simptoma.Mogu uzimati mlečne proizvode sa nižim nivoima laktoze u odnosu na mleko, jogurta, sira.
Test daha na hidrogen osoba popije napitak sa velikom dozom laktoze i posle se analizira dah u odredjenim intervalima, da bi se izmerila količina hidrogena.U normalnim slučajevima u dahu se detektuje mala količina hidrogena.
Test kiselosti stolice radi se kod beba, i male dece.Nesvarena laktoza stvara laktičnu kiselinu i druge masne kiseline koje je moguće otkriti u uzorku stolice.U stolici može biti prisutna glukoza kao rezultat nesvarene laktoze.
Kod intolerancije na laktozu nema konkretne terapije.Mogu se uzimati kapi ili tablete koj sadržavaju emzim laktazu, ali kod većine slučajeva treba smanjiti ili isključiti unos mleka i mlečnih proizvoda.Mleko je izvor kalcijuma ako se ne konzumira treba da se unese kalcijum u organizam poput mahunarki, ribe, pirinač ili mleko od soje.Kalcijum je neophodan za rast i obnovu kostiju.Nedostatak može dovesti do lomova kostiju a u kasnijim godinama do osteoporoze.Sem kalcijuma treba misliti i na unos vitamina D.Naša koža će da sintetizuje izlaganjem suncu.Neki mlečni proizvodi laktozu sadržavaju u maloj količini kao što je tvrdi sir, fermenisani mlečni proizvodi jogurt, kiselo mleko laktazu razgradjuju mlečne bakterije.
Postoje tzv. skrivene laktoze kao slučaj u salami, pekarski proizvodi, instant supa, margarin, prelivi, surutka, mlečni prah.Kao dodatnu pomoć mogu pružiti probiotici kada je laktoza u pitanju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.