So i zdravlje

0
324

so-i-zdravljeSo je najvažniji začin na svetu, ključna komponenta za opstanak živog bića.Ukus je jedinstven i svestran.Bez soli nema života.Transportuje hranljive materije u ćelije, vrši izmenu jona, učestvuje u metabolitičke procese, reguliše vode u telu, zatim nivo šećera, sprečava grčenje mišića, očvršćuje kosti, sprečava širenje vena u nogama, čišćenje sinusa, rešava preterano sluzi u plućima, usporava starenje, reguliše krvni pritisak u odredjenim količinama.
Kuhinjska so je hemijsko jedinjenje  Natrijum-Hlorid (Nacl).Danas se nalazi u svim količinama, jeftina je i troši se ne samo kao začin raznim jelima, već i za konzervisanje namirnica.Na natrijumu se bazira danas oko 16 različitih konzervansa i 36 vrsta emulgatora.Zakonom o namirnicama proizvodjači soli su obavezni da dodaju rastvora KJO3 (Kalijum-Jodata) u odredjenoj količini.Jod i jodirana so čuvaju naše mentalno zdravlje.Ako se u organizam ne unesemo dovoljno joda može doći do poremećaja funkcije štitne žlezde.Naročito je bitno  kod trudnice.So nije uvek neprijatelj zdravlja, kuhinjska so sadrži jod element koji je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma.Uvek treba kupovati svežeg soli jer prilikom stajanja smanjuje sadržaj joda.

Vrste soli:

Deli se na prirodne, rafinisane i jodizovane.Svaka vrsta ima jedinstven sadržaj minerala što daje jedinstven ukus.Kuhinjska so u suštini sadrži samo natrijum-hlorid uz minimalne količine drugih elemenata.Soli iz rudnika čini 97-99% Nacl, ostatak je voda i druge soli.U morskoj soli sadržaj Nacl  je niži oko 92-97%, i oko 6% vode, magnezijum hlorid, kalijum hlorid i nekih mikroelemenata.Postoje više vrsta soli:
Morsaka so se dobija iz morske vode u solanama.Morska voda se pusti u specijalne bazene tokom proleća i leta, voda se isparava i na dnu ostaje so.To je „berba“ soli najesen.Ova vrsta soli je bogat mineralima, jodom najukusnija i najzdravija.
Kamena (rafinirana so) se dobija iz rudnika.To su podzemne lokacije gde se nataložila so, to su regioni koji su bili nekad more ili slano jezero.Kamena so je sive boje ali rafiniranjem može da se koristi i sadrži samo Nacl. Ova vrsta soli se najčešće upotrebljava u industriji za obradu papira, platna, proizvodnji sapuna i deterdženta.
Himalajska so je najčistija na svetu zovu ga „Belo zlato“, ima rozu boju u obliki kristala.Dobra strana je neprocenjiva.
Kalijumova so nalazi se u vrstama povrća kao prirodni sastojak.Koristi se u kombinaciji zajedno sa natrijumovom zbog sinhronizacije-balansa vode u organizmu.Samo po sebi se ne koristi jer dovede do grčeva u mišićima, gubitka vode itd.
Jodirana so sve jestive soli na našem tržištu su jodirane.To je po zakonu jer može da se dogodi nedostatak joda iz organizma tj. hranom dobijenom iz zemljišta siromašnog joda.
Braon so je bogat antioksidantima, preporučuje se kod arterijalne hipertenzije, arterioskleroze, moždanog udara, infarkta.
Postoje i tzv. zdravih egzotičnih soli.Isto sadrže samo natrijum-hlorid uz minimalne količine brugih elemenata, ali su mnogo skuplji od obične soli, prodavaju po visokim cenama.Tu spadaju:
-So sa algama ima jedinstven specifičan ukus, preporučuje se onima koji pate od hipotireoze.
-So sa travama prisutne su  aromatične trave, narčito se koristi kod spremanja mesa.
-Intergralna morska so tamnije boje i krupnija osim natrijuma sadrži kalcijum, kalijum, brom, magnezijum, jod.
-Gomasio to je mešavina soli (5-10%) tostirani seme susama.Sadrži malo natrijuma i bogat je  kalijumom, kalcijumom, magnezijumom.Koristi se kao začin za jela od žitarica i povrća.
Treba napomenuti tzv. Skrivena so koji se nalazi u konzervisanim proizvodima, tvrdim i punomasnim sirevima, zimnici, grickalicama, prelivima, instant supama, suhomesnatim proizvodima, brze hrane i jela-restoranska ishrana.Najveći deo soli iznosi kod takve vrste ishrane čak do 78%.Iz prirodnih namirnica samo oko 12% soli možemo računati.Kada bi smo preračunali po osobi na godišnjem nivou potrošnju soli  proizilazi 3-4 kg što je izuzetno velika količina.Veća količina natrijuma štetno utiče na zdravlje.Naši preci su unosili dnevno od 500-700 mg natrijuma.Danas se to povećalo na 2,3 g. što je 2-3 puta veća od preporučene doze.Prekomerna upotreba soli više od 5 g. dnevno može da se koristi gde postoji apsolutna medicinska indikacija za uvećanu količinu.Kod proliva, dehidratacije, preteranog znojenja, povraćanja.
Kod zdrave osobe treba paziti na količinu soli:
-Ugržava srce, pojava srčanih oboljenja, rast arterijskog krvnog pritiska.
-Opterećuje bubrege jer veći deo prekomernog natrijuma se eliminiše kroz mokraću, manji deo preko fekalije i znoja pa time se bubrezi više stradaju.
-Izaziva gorušicu i smanjuje ulogu sluzokože koji oblaže zid želuca i nastaju grčevi.
-Ubrzava osteporozu jer so eliminiše kalcijum preko urina, medjutim organizam izvlači kalcijum iz kostiju i čini ih osetljivim na prelome i osteoporozu.
Zaključak: morska so je najzdravija, Himalajska je najčistija a Kalijumova so se nalazi u povrću.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.