Ostali elementi u tragovima

0
238

Mangan, Molibden, Aluminijum, Nikl, Hrom, Cink.
Mangan se nalazi u čovečjem organizmu od 10-20 mg.Nalazi se u mitohondrijama ćelija.Ima značajnu ulogu u metabolizmu jer ulazi u sastav mnogih enzima.Kao enzim arginaze  koji učestvuje u stvaranju ureje u jetri.Najbogatiji izvor mangana su leguminoze pasulj, grašak, orasi, čaj, kafa, zelena salata, spanać, boranija, pirinač, pšenica,kukuruz.
Molibden glavna uloga je u organizmu u učešću oksidacijama enzima.Najbogatiji izvor molibdena su povrće, cerealije, meso, iznutrice, kvasac.
Aluminijum je nerastvorljiv, slabo apsorbuje iz digestivnog trakta upotrebljava se kao adsorbens za neutralisanje hlorovodenične kiseline kod osoba sa hiperaciditetom.
Nikel nalazi se u pankreasu, i u jetri.Upotrebljava se pri pasterizaciji i hidrogenizaciji ulja, pri pravljanju margarina i tako se unosi sa hranom koja je bila podvrgnuta ovom procesu.
Hrom smatra se da hrom ima ulogu u omogućavanju ulaženja glikoze u ćelije, znači hrom ima izvesnu ulogu u efikasnosti delovanja insulina.
Cink se nalazi u svim živim tkivima.Smatra se  da u organizmu ima od 1-2 g. cinka.Insulin hormon pankreasa sadrži cink koji omogućava duže, efikasnije delovanje ovog hormona.Odrasle osobe unose od 10-15 mg. cinka u dnevnoj ishrani.Organizam samo male količine iskorišćava a ostatak izbacuje preko stlice.
Glavni izvori:kvasac, meso, jetra, grašak, pšenica, crni hleb, raženi hleb, kukuruz, pirinač.
Predpostavlja se da i drugi hemijski elementi koji se nalaze u malim količinama u organizmu kao što je kadmijum, bor, arsen, silicijum, selen i dr. imaju izvesne uloge u organizmu čoveka i zbog toga spadaju u hranljive materije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.