Prerađevine od voća

0
458

kompot2Voće služi za upotrebu mnogih prerađevina kao što je pekmez, marmelada, džem, slatko, kompot, voćni sirupi, voćni sokovi.Prerađevine od voća se prave sa ili bez dodatka šećera, pektina, organskih kiselina.
Pekmez
To je voćna prerađevina dobija se ukuvavanjem pasirane ili nepasirane voćne mase.Najčešće se pravi od kajsije, breskve, jabuke, šljiva. Na kg svežeg voća se dodaje od 300-400 g.šećera i kuva se najmanje pola sata.Vrelo se sipa u tegle sa dodavanjem malo konzervansa.
Marmelada
To je voćna prerađevina, dobija se ukuvavanjem voćne kaše  uz dodatak šećera.Pravi se od više vrsta voća, to je mešavina različitog voća i to:jabuke, kajsije, breskva višnje,šljive.Tu je sadržaj šećera dosta visok i čini oko 60-70% ukupne količine.
Džem
To je prerađevina voća, koja se pravi od jedne vrste voća, uz dodatak šećera.Za razliku od marmelade, sadrži vidljive delove voća od koga je pravljen.Količina šećera je kao za marmeladu.
Slatko
Dobija se ukuvavanjem celih plodova u gustom rastvoru šećera.Celo voće ili veći komadi se u slatku jasno raspoznaju.Kuva se dosta dugo.Slatko sadrži oko 65-75% šećera.
Kompot
Kompot se pravi od svežeg voća  zalivanjem rastvorom šećera-sirup.Voće u kompotu može da bude sa kožicom, celo, isečeno, sa košticama.Tu se doda manja količina šećera od 15-25% kompot se pravi od jedne  ili više vrsta voća.
Voćni sokovi
Se dobijaju presovanjem ili ceđenjem svežeg voća.Nalaze se kao bistri mutni, kašasti oblik sa dodavanjem šećera ili bez oko 10%.
Voćni sirupi
Prave se ukuvavanjem svežih sokova uz dodatak veće količine šećera.Najčešće se proizvodi od:breskve, maline, jagode, limuna, narandže, višnje.Količina šećera u voćnim sirupima se kreće između 60-65%.Napitci od voćnih sirupa se prave razblaživanjem sa običnom ili sa mineralnom vodom.Zgusnuti (koncentrisani) voćni sokovi se dobijaju ukuvavanjem prirodnih sokova do gusto sirupaste konzistencije.Ovi koncentrati se koriste za dodavanje raznim poslasticama.
Voćni prah
Se dobija oduzimanjem vode ili isparavanjem raznim sokovima.
Esencije
Kada se pravi koncentrisani voćni sok, voćni prah, voda koja isparava sadrži razna isparljiva jedinjenja-voćni esteri, alkohol, aldehidi, ketoni itd.Kondenzovanjem ove pare i posebnim postupcima izdvajaju se voćne esencije.One se kasnije koriste za dodavanje koncentrovanim voćnim sokovima, drugim pićima i napitcima da bi im se dalo miris i ukus prirodnog voća.
Voćni žele
Dobija se kuvanjem voćnih sokova sa šećerom uz dodatak pektina.Voćni žele ima želatinsko-piktijastu konzistenciju.
Kandirano voće
Pravi se zasićavanjem voća šećernim sirupom.Voće sa zasićenom šećerom se osuši i prelije se pektinom ili se posipa sa šećerom.
Sušeno voće
Pravi se od svežeg voća, voda se sušenjem odstrani do određenog stepena.Voće posle sušenja sadrži samo od 20-25% vode.Najčešće se suše:šljive, smokve, breskve,kajsije,grožđe.
Cilj sušenog voća je da se kroz proces sušenja očuva što veća hranljiva vrednost.
Voće zauzima značajno mesto u svakodnevnoj ishrani.Smatra se da zdrava osoba treba da uzima svaki dan, bar jedne vrste voća. (Jabuka na dan). Voće sadrži određenu količinu celuloze, i ima značajnu ulogu u pravilnom pražnjenju creva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.