Polipi ženskih spolnih organa

0
889

Definicija
Polip je duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom. Polip može nastati na nekoliko mjesta u unutarnjim spolnim organima žene.

Polipi rodnice
Polipi rodnice razvijaju se u kasnom reproduktivnom razdoblju ženinog života ili u trudnoći. Površina im je svijetle boje, uglavnom se nađe samo jedan polip. Mogu narasti do veličine od 3-4 cm. Liječenje se sastoji u kirurškom odstranjenju polipa.

Polipi vrata maternice
Cervikalni polip (polip vrata maternice) obično nastaje kao rezultat dugotrajnog upalnog procesa, a može se javiti kao endocervikalni (polip unutar vrata maternice), ektocervikalni (polip na vanjskom ušću vrata maternice) i decidualni (polip nastao u trudnoći iz promijenjenog unutarnjeg sloja trupa maternice).
Endocervikalni polip nastaje u kanalu vrata maternice, a peteljkom se može spuštati sve do vagine.
Ektocervikalni polip nalazi se na vanjskom dijelu vrta maternice, tvrd je, ne krvari na dodir.
Decidualni polip se javlja na vratu maternice u vrijeme trudnoće.

U polipoznom obliku se mogu javiti i različiti dobroćudni i zloćudni tumori pa je svaku tvorbu koja se vidi u vratu maternice potrebno dijagnostički obraditi. Zloćudna pretvorba u cervikalnim polipima je rijetka – pojavljuje se u 0.2 do 0.4% bolesnica. Međutim, polip, koji je dobroćudan tumor, treba razlikovati od polipoznog adenokarcinoma koji u početku zahvaća peteljku polipozne tvorbe i susjedna područja. Zbog toga je nakon odstranjenja polipa potrebna analiza tkiva kako bi se otklonila sumnja na maligni proces.
Gotovo je svaki polip inficiran bakterijama pa se obična upala, ako se ne liječi, može proširiti i nastati ozbiljna i teška upala.
Polipi mogu biti posve bez simptoma, ali kako su obično praćeni upalom mogu izazvati obilan sluzav ili sukrvav iscjedak, neredovita krvarenja pri snošaju i ginekološkome pregledu.
Nakon uzimanja razmaza za PAPA test i ultrazvučnog pregleda potrebno je učiniti mikrobiološku obradu kako bi se otkrili mikroorganizmi kojima je inficiran polip. Tada se određuje i osjetljivost mikroorganizama na antibiotike (antibiogram).
Liječenje je antibiotsko za sanaciju upale i kirurško za odstranjenje polipa. Polip se može odstraniti „polip kliještima“, izrezati nožem ili niskovoltažnom dijatermijskom petljom. Uz odstranjenje polipa potrebno je napraviti i kiretažu – struganje tkiva vrata maternice i pregled tkiva pod mikroskopom kako bi se isključilo postojanje težih bolesti.
Polip se često ponovno javlja. Može utjecati na plodnost tj. poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prijevremeni pobačaj ili čak sterilitet.

Polipi trupa maternice
Polip trupa maternice (endometrija) je ograničeno žarište bujanja unutarnjeg sloja maternice. Često je uzrok krvarenja u vrijeme oko i nakon menopauze. Najčešće je rezultat pretjerane stimulacije endometrija. Zloćudne promjene u polipu endometrija vrlo su rijetke (do 0.5%), međutim, polip endometrija često može postojati istovremeno s karcinomom. Neotkriveni i neliječeni polipi mogu biti uzrokom ponavljanih krvarenja.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.