Poremećaji rasta

0
115

Poremećaji rastaFizički napredak u prvoj godini detetovog života možemo oceniti prema telesnoj težini i visini.Posle prve godine života za rast deteta služi telesna visina.Pritom telesnu težinu i visinu deteta uporedjujemo sa tablicom iz iste populacije.Grubo možemo reći da rast manje od 4 cm na godinu dana kod deteta znak zaostalosti u rastu.Uzroci su različitog porekla:
*porodično zaostalost u rastu.Reč je o visini deteta, čija visina odstupa od proseka za isto doba, ali je u skladu sa visinom roditelja koji su nižeg rasta.
*konstitucionalno usporen rast sa zakasnelim pubertetom i zaostatak u rastu i razvoja sekundarnih spolnih oznaka (masno tkivo, dlakavost).Ova deca dostignu  normalnu visinu u kasnijem periodu kao i njihovi vršnjaci.
*primordijalno zaostao rast zbog različitog uzroka infekcije ploda u materici (toksoplazmoza, rubeola, citomegalija).
*zaostatak rasta zbog pothranjenosti nedostatak proteina, cinka, oligoelemenata u ishrani.
*endokrinološki uzroci (poremećaj funkcije žlezde sa unutrašnjem lučenjem-nedostatak hormona rasta, hormon štitne žlezde, polnih hormona, insulina, povećana produkcija glukokortikoida.
*kod hromozomskih anomalija na prvom mestu je Turnerov sindrom zatim kod drugih poremećaja hromozoma kao što su:Downov sindrom, Edwardsov ili Patauov sindrom.
*prirodjene sistemske bolesti, nasledne bolesti koštanog sistema (hrskavice, kostiju koji dovode do neproporcionalnog zaostalog rasta.
*metaboličke bolesti zahvaćeni su metabolizam masti, šećera i proteina.
*zaostatak rasta zbog hronične bolesti srčane mane, respiratorna i bubrežna insuficijencija, astma, ciroza jetre, anemije, cerebralne paralize.
*zaostatak rasta kod anoreksije, povraćanja nemogućnost varenja hrane (malopsorpcija) slabo iskorišćavanje hrane, proteina minerala, manjka kiseonika i psiholoških faktora.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.