Kako zaštititi dete od uboda insekata

0
274
rovarokZaštita od insekata zavisi od toga, gde se nalazite. Insekata ima i na moru i na kopnu pogotovo gde ima puno vlage i zelenila. Mere zaštite možemo podeliti na:
-Mehaničke zaštite (mreže na prozorima)
-Hemijske zaštite (uz primenu raznih spreja protiv insekata)
-Električne zaštite (koje omogućavaju isparavanje i otpuštanje insekticida)
 Moraju biti smešteni blizu otvorenih prozora. Odbijaju insekte a sadrže stvari koje ne škode koži, i nisu toksične i dejstvo traje nekoliko sati. Nalazi se u prodavnicama kao sprej,  losion, i nanosi se na nepokrivene delovi tela. Kod dece treba biti oprezan jer je dečija koža nežna i može doći do opekotina. Zato treba biti obazriv i dobro pročitati uputstvo za primenu. Obično kod dece mogu se koristiti od treće godine prilagodjen za dečije doba.
Veoma važno oblačiti dete u prirodi u odeću neutralnih boja, najbolje belo ili bež boja jer ne privlači insekte, za razliku od odeće jakih boja.
Dete ne treba namirisati raznim parfemima jer na razne mirise insekti se pojave.
Treba razlikovati dve vrste insekata:
 -Oni koji sišu krv (komarci, muve krpelj).
 -Oni koji izazivaju bolne ubode (pčela, osa)
-Posledica uboda zavisi od vrste insekata, a najviše od reakcija pojedinca. Ima dece koja su osetljiva na razne ubode a neki i nisu.
-komarci izazivaju višestruke ubode osim svrabeža, mogu burno reagovati na mestu uboda javlja se crvenilo otok svrab pa čak i bol.
-Muve češće ubodu dete nego odraslu osobu. Na mestu uboda javlja se crvenilo i otok. To je zapravo odbrambena reakcija organizma na stranu stvar.
 -Krpelj može imati najstrašniji i neprimetan ubod koji može biti sa raznim komplikacijama, pa čak i fatalan. Zato uveče pre spavanja dete treba potpuno svući i dobro pregledati: kožu,  posebno oko vrata iza uha u pazuhu, preponima.
 Krpelj je vidljiv poput crne sitne tačkice i treba ga odstraniti. Preporuke koje su važile godinama se menjaju. Mazanje insekata uljem, alkoholom, benzinomne treba primenjivati, jer zbog njegovog grčenja ući više zaraznog materijala u telo. Može se vaditi sa pincetom uz potezanje prema glavi u suprotnom smeru od kazaljke na satu. Važno je izvaditi ga celog. Ako mu ostanu rilce isto može biti štetno, treba se javiti lekaru. Lekar će sa epidemiološkom službom savetovati i učiniće sve što je najbolje dati antibiotik protiv borelioze i sprovešce vakcinaciju protiv krpeljnog enefalitisa i to u prva četiri dana.
 Posle uboda pčela, osa javlja se jak bol. Nakon uboda pčele vidi se žaoka i pčela nakon uboda se ugine. Žaoku treba odmah odstraniti jer iz nje izlazi otrov. Kod osoba koje su preosetljive na ubod insekata može doći do alergijske reakcije. Tkivo oko očiju,  gornje usne reagovaće, znatno burnije nego druga mesta.
 Narodni lek za ubode: hladne obloge (led), ulje lavanda,  sirće,  krema koja sadrži kortikosteroide,  jer će smanjiti otok,  upalu i svrab. Zbog svrabeža  koristi se i krema antihistaminik.  Mesto uboda treba oprati pre izlaganju sunca jer može doći do neželjene reakcije kože (fotosenzibilizacija) ako je svrabež vrlo jak dete se grebe i može izazvati gnojnu infekciju kože (impetigo) kod jakog bola može se dati detetu sredstvo protiv bolova na bazi paracetamola. Deca koja su posebno alergična na ubode insekata može doći do teške opšte reakcije pa čak i teškog šoka zato treba biti spreman na hitnu medicinsku pomoć.
Dete koja se često boravi u prirodi, može da popije sok ili vodu u kojem se nalazi pčela, osa ili da pojede sa obrokom neki insekt. Takva situacija je vrlo opasna zbog uboda na služnicu usne šupljine, koja se proširi prema dušniku i može se zatvoriti disajni put.
Prevencija je vrlo važna zaštita hrane,  piće od insekata, u dobro zatvorenim posudama. Ako se to dogodi odmah zatražiti lekarsku pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.