Kako dvogodišnjaci demonstriraju bes?

0
249

kako_dvogodisnjaci_demonstriraju_besFaza je normalna je u razvoju deteta, a sve biva bolje kada dete napuni četiri godine.
U studiji čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu „Osećaj“, naučnici su snimili zvuke koje ispuštaju deca od 2. do 3. godine kada su besna i otkrili da je vrištanje, plakanje, cmizdrenje, vikanje njihov obrazac govora. To znači da je vrištanje uvek više od vrištanja, a lupanje nožicama o pod uvek neka poruka okolini.

„Vrištanje, vikanje i lupanje nogama često idu zajedno“, kaže Majkl Potegal, koautor studije i pedijatar sa Univerziteta Minesota. „Bacanje stvari, povlačenje stvari i njihovo odbacivanje takođe idu zajedno. Plakanje, cmizdrenje, bacakanje po podu i traženje utehe takođe su u bliskoj vezi.“

Pa, šta se zaista dešava kada se vaš mališan raspekmezi? „Sigurno je da je frustracija okidač za to“, kaže Džejms A. Grin, šef odeljenja psihologije na Univerzitetu u Konektiketu i koautor studije. „Zabrane i osujećeni ciljevi dovode do frustracija, a to vodi u bes. U stvari, isto se dešava i odraslima.“

Ali, naučnici su otkrili i to da, suprotno uvreženom mišljenju, deca od 2 ili 3 godine ne postaju „pekmeze“ samo zbog gneva, već i zbog osećaja tuge, a Potegal ističe da se „bes i tuga više ili manje javljaju istovremeno“.

*Držanje po strani: Ako vaš mališan ima nastup gneva, malo toga možete da učinite da biste ga smirili, kažu stručnjaci. Preporučuje se posmatranje sa strane tokom perioda najintenzivnijeg ispoljavanja gneva, i psihičko i fizičko. „Pokušaji da uputite neke reči detetu koje je već izgubilo kontrolu neće biti od pomoći, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da pričekate da oluja prođe.“

* Ne pretite, ne nagovarajte, ne podmićujte: Roditelji mogu taj gnev i da pogoršaju vičući na dete da prestane ili preteći mu.

Nećete uspeti da shvatite uzrok postavljanjem pitanja, ili da ga umirite, jer „mališani koji su usred faze ‘raspekmezivanja’ nesposobni su da čuju šta im govorite sve dok ne budu sigurni da razumete i poštujete njihovu poruku“. Kada deca dostignu vrhunac iskazivanja svog gneva, postaju spremnija da prihvate reči utehe. Mnogi roditelji postaju frustrirani i besni dok njihovo dete prolazi kroz fazu iskazivanja gneva, roni krokodilske suze i lupa nožicama o pod. Mađutim, Grin tvrdi da je to normalna faza u razvoju deteta koju i mališani i roditelji moraju da preguraju, a obično počinje da splašnjava kada dete napuni četiri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.