Periodizacija dečijeg uzrasta

0
1065

Na osnovu anatomskih i fizioloških osobenosti celokupni dečiji uzrast od 0-18 god. deli se na sledeće periode:
-Intrauterini period
-Period novorođenčeta
-Period odojčeta
-Period malog deteta
-Period predškolskog deteta
-Period školskog deteta
-Peroid puberteta i adolescencije.
Period intrauterinog razvoja obuhvata vreme od oplođenja do momenta rođenja i traje 10 lunarnih meseci ili 280 dana.U ovom periodu veoma brzim rastom i razvojom formiraju se nasledne morfološke i funkcionalne osobine organizma.Tada je dete u potpunoj simbiozi sa majkom i od nje preko placentarnog krvotoka dobija sve što mu je potrebno, (hranljive materije ,kiseonik).Tok trudnoće utiče ne samo na razvitak ploda, već i na kasniji život deteta.Različite hronične infekcije majke, inteligencija, psihičke traume, virusna oboljenja(rubeola) mogu uticati na mrtvorođenost, nedonešenost i razne malformacije.Zato je naročito važna antenatalna zaštita majke i deteta.
Period novorođenčeta počinje od momenta presecanja pupčane vrpce i traje do kraja prvog meseca.Karakteriše se odvajanjem deteta od majke.Tada započinje plućno disanje, samostalno hranjenje, sam reguliše svoju telesnu toplotu.Jednom rečju beba se adaptira novim uslovima života van svoje majke.
Period odojčeta: to je produžetak perioda novorođenčeta i traje do kraja 1. god.Glavna osobenost tog perioda je relativna simbioza sa majkom jer još uvek zavisi od majčinog dojenja.Odojče nije tako preosetljivo na razne infekcije kao novorođenče.Stvaraju se odbrambeni mehanizmi, formiraju se konstitucionalni tipovi.Sazreva centralni nervni sistem i stvaraju se uslovni refleksi.
Period malog deteta: obuhvata period drugu i treću godinu.Dete se potpuno navikava na ishranu odraslih, počinje definitivno da hoda, govori i psihički život mu je buran.
Perod predškolskog deteta: (period igre) Počinje od navršene 3. god. i traje do kraja 6. god.Dete još više poznaje svoje  „Ja“ i želi da ga istakne.Igra je njegov osnovni oblik života.Tu je značajno vaspitanje deteta, jer se greške mogu odraziti u obliku patološkog prkosa, straha, uzbudjenja.
Period školskog deteta: Taj perod traje od 7-14 god. života.Dete sve više stupa u socijalne odnose, sve više postaje društveno biće a psihički i fizički razvoj je još intenzivniji.
Period puberteta i adolescencije: Taj period počinje još u periodu školskog deteta.Ovo razdoblje karakteriše se burnim fizičkim i psihičkim promenama.Završava se rast kostiju i mišića.Razvijaju se svi znaci polne zrelosti.Česte su promene raspoloženja, agresivnosti i depresije.Javljaju se funkcionalni poremećaji:sportsko srce,juvenilna hipretenzija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.