Profilaksa

0
1110

beba_sa_igrakamaBebe i mala deca u želji da upoznaju svet oko sebe, stavljaju u usta sve što dohvate svojim ručicama.U većini slučajeva progutan predmet bez problema prolazi kroz dušnik i creva i izbacuje se stolicom iz probavnog sistema.Često neometano prođe kroz  želudac i ostale delove sistema za varenje, budući da su neverovatno elastični i da se u njima nalazi velika količina sluzi.Najveću opasnost čini dva predmeta metalni novac i pljosnate okrugle baterije, koje prođu kroz grlo, ali mogu da se zaglave u jednjak. U roku od nekoliko sati unište njegovu sluzokožu (kiselina iz baterije može da  perforira sluzokožu).Ukoliko dete proguta bateriju istog trenutka se mora odneti u urgentni centar.Ista je situacija i sa metalnim novcem.U slučaju progutanja postoji opasnost od hemijskog oštećenja tkiva i fizičke blokade digestivnih puteva.Tada je neophodno RTG snimanje zbog utvrđivanja lokacije progutanog predmeta.
Ako mališan proguta bilo koji predmet, ne treba čekati i posmatrati kako će se situacija odvijati, uvek je potrebno odneti u urgentni centar radi saveta.
Važno upozorenje o ponašanju roditelja u ovakvim situacijama:
Nikada nemojte forsirati dete da pije, jede, ili čak gurati svoj prst u njegovo grlo, jer to može samo još dublje da potisne predmet.
Hitni slučajevi: 
Ukoliko niste sigurni da li je Vaš mališan progutao nešto što može da ugrozi zdravlje pa i život i zapazite kod deteta sledeće:
*Dete otežano diše, otežano govori, guta i plače-odmah ga okrenite naglavačke pa ga snažno udarajte po leđima.
*Ako dete otežano diše, povraća, gura prste u usta, nervozan i plače-odnesite ga u urgentni centar.
*Povišena temperatura, jak cijanotičan kašalj, nagomilavanje sluzi u grlu, nosu, jak plač-što hitnije odnesite u urgentni centar.
Nekoliko potencijalnih opasnosti za mališane.
-Kikiriki: detetu mlađem od 5 god. ne treba davati, jer velika zrna mogu da zaglave u disajnim organima.Sklonite tvrde bombone, kokcice, grožđe, višnje, trešnje,svežu šargarepu, i krupne komade hrane.
-Dugmići-perlice: sitne plastične perlice, dugmići, šljokice i slične privlačne predmete uvek treba skloniti.“Nisu toksične,lako mogu da prođu kroz organa za varenja“:
-Baterije: kada bacate istrošene baterije obavezno ih umotajte ili zatvorite u deblju kesu, koju vaše dete ne može da otvori, u slučaju da istražuje po kanti za otpatke.Nove baterije sklonite
visoko da ne može dohvatiti.
Nakit: malu decu fascinira nakit.Za tren oka mogu da izvuku vašu minđušu, da otkinu  privezak sa lančića i progutaju za sekund.Ne treba nositi na sebi dok se bavite sa detetom.
Zihernadle:Izuzetno mogu biti opasne, ako se otvore.Uvek treba zatvorene odlagati.Imala sam priliku da vidim, prepovijanje bebe sa pamučnim pelenama koristili su zihernadle.To nije preporučljivo ne treba koristiti može da bude opasno.
Metalni,plastični, stakleni delovi neke igračke ili igrice, sve što je raznobojno i ima sjajnu površinu privuče detetovu pažnju.Pomisliće da se radi o slatkišu, poželeće da ga proguta.Kod kupovine igračke treba pogledati delove da nisu sa sitnim detaljima.
Kada Vaša beba počne da puzi, pravi korak dva već treba redovno da proveravate da li su se na podu zadržali neki ispušteni, zaboravljeni manji predmeti kao ključ,ekser, tableta, zihernadla, rajsnedle, metalni novac.Samo jedan sekund je dovoljan da se nađe u ustima Vašeg mališana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.