Navikavanje na uredno vršenje nužde

0
429

Navikavanje na uredno vršenje nuždeNeki od roditelja plaše kako će dete da se navikne na vršenje nužde, misleći da je to napor naviknuti na redovnu stolicu. To uspeva kada dete uvek u isto doba dana ima stolicu.To se ne zove navikavanjem jer dete nije svesno onoga što radi.  U interesu deteta ostaviti na miru, dok nije u stanju, da svati šta hoćemo od njega. Treba pričekati da čvrsto sedi to jest od devetog do dvanaestog meseca. Bez obzira dali će dete rano ili kasno započeti da obavlja stolicu u posudu važno je kako ćemo da pristupimo tom problemu. Ako je majka ljubazna,  pažljiva prema detetu priča i ne ostavlja samu. Dete će brzo svatiti i naučiće na svoju posudu i vršiti nuždu sam. Dete može da zadržava stolicu ne samo dok sedi na posudi, već nakon toga. Ova vrsta začepljenosti nastaje iz psihičkih razloga, kao posledica prevelike majčine upornosti i navikavanju deteta u odredjeno vreme, mesto. Dete se jednostavno ne osudjuje obaviti nuždu. Tako nastaje „začarani krug“ što stolica duže ostaje u crevima,postaje tvrdja. Detetu koji zadržava stolicu nije uputno davati čepiće, (svećice), klistir.
To je loše, jer stvaramo strah kod deteta i navikavamo čmar na takvu vrstu defekaciju. Pred kraj druge godine života dete će naučiti da oseti kad stolica dolazi,  i da vlada obavljanjem nužde.  Kazaće majci šta želi a ona će ga odvesti na pravo mesto.  Može da se desi i da sam ode na nužnik,  jer će znati šta treba uraditi posmatrajući ukućane.
Mokrenje
Slična je situacija i sa mokrenjem.  Dete će prestati mokriti u krevet, izmedju godinuipo i dve i po godina, čak iako ga i ne polušate učiti.  Pričekajte,  dok dete ne bude u stanju da zadržava mokraću barem 2 sata. Nemojte misliti da je dete izvežbano, ako ga svaka 2 sata nadjete suvim. Dete još nema osećaj odgovornosti. Radi se o tome da se njegov mehur naučio da se strpi, a vi ste izvežbali da ga na vreme stavite na posudu. Naravno i dete svati da treba mokriti,  čim ga stavite na nošu.  Ispočetka često dogadja da dete najpre pomokri,  a zatim  svečano saopšti majci.  Dete još nije svesno osećanja punoće mehurića i nije u stanju da ga kontroliše.  Napokon će naučiti i na vreme obavestiti majku. Ipak se nekad dogadjaju  „nezgode“ kada su uzbudjena,  kad se posvadjaju,  ne treba ih grditi.
Kako dete ostaje suvo noću
Smatram da je veoma važno,  kako da dete ostane suvo noću.  Ovo je stvar koju mokraćni mehur nauči sam.  Pogrešno je dizanjem deteta u toku noći mogu postati ovaj cilj.  Drugim rečima mehur se „izvežbao“ sam,  pre nego je iko drugi imao priliku da ga izvežba.  Dete u izvesnoj dobi ne voli da ga se noću budi-otima se i plače.  U tim slučajevima budjenje i ustajanje nema nikakva smisla.  Doba u kojoj možete očekivati, da će dete ostati suvo čitavu noć,  varira u širokim granicama.  Kod neke dece to vidimo u dobi od godinu i po a kod većine dece izmedju druge i treće godine.  Statistika pokazuje da dečaci kasnije razvijaju u tom smislu,  nego devojčice.  Ponekad se radi o naslednoj osobini.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.