Govor kod dece

0
281

Govor kod deceVećina dece počinju upotrebljavati glasove,  koji nešto znače, odprilike u dobi od godinu dana.  Ali ima sasvim zdrave dece koja čekaju još mnogo meseci.
Nekad se radi o temperamentu,  ili o ličnim osobinama.  Srdačno, otvoreno,  miroljubljivo dete po prirodi želi da što pre progovori.
Okolina i odgoj deteta ima važnu ulogu.  Ako je majka nerevozna,  nezainteresovana,  ćutljiva dok se bavi sa detetom ono će brzo osećati pomanjkanje topline i zatvoriti se u sebe.
Postoji i kontraverzija ovome,  kada čitava porodica bavi se detetom  od jutra do mraka, i sve mu se pruža pre nego što dete zaželi. Ovakav postupak uspori učenje novih reči i guši njegovu želju za samostalnost. U nekim slučajevima duševno zaostalo dete,  kasno nauči da govori.  Ima dece koje pokazuju normalnu inteligenciju i vrlo su bistri,  pa tek posle druge,  treće godine progovore.  To je individualna stvar svakog pojedinca.
Zaključak je u tome da pružite svom detetu mnogo ljubavi,  nemojte previše gospodariti nad njim.  Dajte mu prilike da se igra,  sa drugom decom, gde se može vladati na svoj način.
Govorite sa njim priljateljski i upotrebljavajte jednostavne reči.  Ne tražite suviše i ne silite da govori.  Uglavnom sva deca pogrešno izgovaraju neke reči,  ili izvesne glasove.
Loš izgovor može da nastaje iz dečije hirovitosti.  Dete može loše izgovoriti jedan glas iako je već pravilno naučio. Sasvim je na mestu ako ga ispravimo na priljateljski način. Pogrešno je ovo svatiti suviše ozbiljno i raspravljati sa detetom.  Dete koje ni u četvrtoj ili u petoj godini života pravilno ne izgovara reči treba odvesti stručnjaku za govor (Logopedu).
Treba uzeti u obzir ljubomoru deteta,  na mladjeg brata ili sestru,  jer smatra se da je zbog njih zapostavljen u roditeljskoj pažnji i ljubavi.  Namerno pogrešno izgovara neke reči radi znaka pažnje.  Kontra ovome je govor druge vrste takozvani afektirani govor, kada je dete jedinac  pa nema suparnika. Oko ovog deteta obigrava cela porodica.  Roditelji svoje dete smatraju igračkom pa zaboravljaju, da ono mora odrasti. Oni snjim razgovaraju dečijim govorom i to dugo vremena.  No ovakvo dete kako će izaći sa drugom decom svoje doba, ismevaće ili će smatrati nemogućim.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.