Osip na detetovom telu

0
275

Osip na detetovom teluOsip na detetovom telu prvih meseci života često se ljavljaju i to nekoliko vrsta. Teško ih je razlikovati i imenovati premda su vrlo česti.
Na prvom mestu su sitne sjajne bele bubuljice,  koje nisu okružene crvenilom. Nalik su na sićušne bisere u koži.  Ne treba ih lečiti niti dirati,  s vremenom isčeznu same od sebe.  Zatim treba spomenuti skup malih crvenih mrlja na obrazima.  Ove mogu dugo da potraju,  i zadaju dosta brige.  Povremeno izblede,  pa opet pocrvene.  Iziskuju puno vremena čekanja  i bez ikakvog lečenja. Ove osipe su bezopasne, ne treba nikakva krema za mazanje samo vreme čekanja,  jer sami izčeznu.
Tu bi spominjala i kod novorodjenčadi bele mehuriće na sredini usana.  To nastaje od sisanja.  Lečenje je nepotrebno jer nestaju sami od sebe.
Važno je napomenuti kod odojčeta upalu žlezde znojanice.  Ovo oboljenje često se ljavlja na vratu i ramenima za vreme vrućnih letnjih dana.
Sastoji se od skupa  sitnih ružičastih čvorića,  koji su okružena dvorom ružičaste kože.  Čvorići nekad prelaze u sitne mehuriće,  pa mehurići puknu koža se suši,  i na tim mestima potamni.  Bolest obično počinje na vratu,  može da se proširi na ledja,  lice i oko ušiju.  Ne uzrokuje nikakve tegobe.  Najvažnije je da dete za vreme leta ne izlažemo direktno suncu,  da koristimo zaštitnu kremu,  i da dete sklonimo u hladovinu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.