Značaj bebinog hoda na prstima

0
32

Značaj bebinog hoda na prstimaKod dece u fazi prohodavanja hod na prstima-na prdnjem delu stopala je dosta česta pojava.Ukoliko dete raste i razvija se normalno nije razlog za brigu do treće godine.Postoje i patološka stanja gde je hod na prstima je deo kliničke slike.Detetova obuća treba da ima čvrst i stabilan djon da skočni zglob bude fiksiran i stopalo na mestu, da nema potrebe da se diže na prste.
-Skraćenje Ahilove tetive to je povezanost mišiće zadnje lože potkolenice sa petnom kosti,
može biti skraćena i sprečava petu prilikom hoda spadne na podlogu.
-Autizam hod na prstima je narušena sposobnost deteta nije sa komunikacijom okoline
-Mišićna distrofija može biti genetska bolest ili progresivna slabost snage mišića.
-Cerebralna paraliza tu se radi o poremećaju skretanja, držanja tela i mišićnog tonusa.Nastaje zbog oštećenja nezrelog mozga deteta pre,u toku ili posle porodjaja.
Dete koji hod na prstima zahteva detaljan kompletan neurološki pregled i procenu razvoja. Radi se elektromiografija gde se meri električna aktivnost mišića i nerava.
Terapija:
Fizikalni tretman istezanje mišića i tetiva zadnje lože
Proteze za noge
Gipsana longeta
Hirurško lečenje
Zaključak: kod potpuno zdrave dece sa urednom motorikom može da se javi hod na prstima bez nekih medicinskih indikacija.Dete je samo naviklo na takav hod pre su zvali „porodično hodanje“ koji se polako vremenom ispravi.Treba raditi vežbice, čučnjeve, da stoji samo na jednoj nozi koliko može, žumureći stajanje na obe noge, skakanje na jednoj nozi, penjanje.Te vežbice treba raditi sa detetom kroz igru i zabave.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.