Pitirijaza

0
1220

Pitirijaza je oboljenje kože,koje se odlikuje sitnim ljuštenjem deskvamacijom.Postoji više vrsta ovog oboljenja kao što je:
Žiberova (Gibert) pitirijaza. Karakteristika ovog oboljenja je pojava ružičastih pega od kojih su neke prstenastog oblika, dok im je središte normalne boje jedva žućkasto.Pege se nalaze po celom telu ili samo na krajevima udova.Bolest je blagog karaktera, smatra se zaraznom uglavnom je sezonskog karaktera (proleće, jesen).Lečenje je jednostavno  često pranje kože, sušenje i premazanje antifugicidnim preparatima.
Pilarna crvena pitirijaza (Pityriasis rubra pilaris) predstavlja kožno oboljenje karakteristika ove bolesti je pojava crvenih malih stubića na člancima,medjuprstiju, na to se nadoveže ponekad i eritrodermija. Lečenje pranje kože bez alkalnih sapuna sušenje i premazanje keratolitičkim delovanjem (salicil, jod, antifugicidni preparati vitamin A;C; po potrebi antibiotik i kortikosteroid).
Raznobojna pitirijaza (Pityriasis versicolor) predstavlja kožno oboljenje mikozne prirode koje izaziva gljivica.To je jedna od najčešćih mikoza.Uglavnom se širi po trupu može da zahvata vrat, gornje udove, gornje delove noge.Ova vrsta pitirijaze javlja se u dva oblika.Pigmentovani oblik se odlikuje tamnim pegama retko ružičaste a ponekad mrke boje.Njihov broj je velik, po obliku su raznovrsne od tačke do prostranih pega.
Drugi oblik je bezbojna(Pityriasis alba faciei)  postoji  dva  vida:
Osoba odlazi na sunčanje sa pegama na koži  a vraća se u vidu negativa svoje dermatoze, jer na suncu koža pocrni  osim na mestima pega.
Osoba se vraća sa obojenom kožom na suncu a kratko vreme pri tom se  pojavljuju bele pege koje se brzo šire i nadvladaju pigmentaciju.Izgleda da je bolest u vezi  sa sastvom masnog sloja na koži.Bolest može ponovo da se pojavi.

Lečenje

Kožu treba lečiti izvesnim antisepticima.Antiseptici treba da imaju keratolitičko dejstvo da bi se uništilo povšinski sloj usled parazitske gljivice.Iz ovog razloga treba neprekidno vršiti deznfekciju kože, zatim premazivanjem kože kalijum permanganata, antimikotička terapija i dodavanje per os vitamin A; C,

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.