Neuroblastom kod dece

0
403

Neuroblastom kod deceNeuroblastom (NB) je najčešći embrionalni tumor dečje dobi. Zastupljen je sa 8 do 10% u odnosu na sva maligna oboljenja dece. U grupi solidnih tumora nalazi se na trećem mjestu posle tumora centralnog nervnog sistema i limfoma. Neuroblastom nastaje iz veoma mladih nervnih ćelija koje se iz još neobjašnjivih razloga počinju nenormalno razvijati. Više od polovine neuroblastoma dolaze iz nadbubrežne žlijezde – kao što i sama riječ kaže – koje leže iznad bubrega u trbuhu. Neuroblastomi se javljaju isključivo u dječjoj dobi.
Simptomi se kod 25% oboljelih javljaju u prvoj godini života, a u 75% slučajeva pri kraju pete godine.Neki simptomi i znaci su nespecifični (temperatura, gubitak TT, slabokrvnost, a drugi vezani za mjesta primarne lokalizacije tumora ili postojanje udaljenih metastaza, a manifestiraju se bolom u trbuhu, proljevima, smetnjama disanja, bolovima u kostima zdjelice, i otežanog hoda. Karakteristični znaci odnose se i na asimetričnu protruziju očnih bulbusa, različite neurološke ispade, uključujući i paraplegiju. Da bi se postavila dijagnoza, u zavisnosti od mjesta tumora moraju se napraviti pregledi krvi, aspirati koštana srž, zbog moguće infiltracije ćelijama neuroblastoma, ultrazvučni pregledi, scintigrafija, CT i čitav niz drugih testova.
Pošto većina djece oboljele od ovog tumora izbacuju preko urina specifične supstance potrebno je za dijagnozu uraditi i pretrage urina. Sigurna dijagnoza postavlja se biopsijom tkiva pri čemu se dobiva patohistološka dijagnoza bolesti.
U zavisnosti od rasprostranjenosti bolesti u vrijeme postavljanja dijagnoze neuroblastomi se dijele na stadije I-IV.
Ako je tumor ograničen na jednom mjestu (stadiji I i II) on se operativno odstranjuje. Kod daljeg širenja (stadiji III i IV) mora se dodatno koristiti kemoterapija za liječenje tumora. Time se može spriječiti širenje lokaliziranog oboljenja u obliku metastaza (širenje oboljenja na druge organe u tijelu).
Posebno mjesto zauzima stadij IV-S koji se samo javlja u prvoj godini života. U ovom obliku tumor se može povući bez posebnih intervencija. Na nesreću rizik od relapsa – povrata bolesti je velik i izgledi za liječenje djece sa metastazama su manji od 30%.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.