Postherpetična neuralgija

0
297

Postherpetina_neuralgijaPostherpetična neuralgija je bol u regiji zahvaćenoj herpes zoster infekcijom. Veoma je jak, žareći i sevajući, a često se pojačava dodirom zahvaćene kože. Posledica je oštećenja perifernih nerava nastalim usled infekcije.

Virus herpes zostera izaziva karakteristične kožne promene, koje oštećuju nervne završetke, te ovi šalju abnormalne impulse ka mozgu gde se formira osećaj bola. Bol može trajati danima, mesecima ili doživotno.

Starije osobe sklonije su postherpetičnoj neuralgiji. Ona se javlja kod manje od 10% inficiranih u dobi ispod 60, a u oko 40% slučajeva u dobi preko 60 godina.

Bol kao posledica virusne herpes zoster infekcije može biti akutni i hronični. Akutni nastaje u vreme ili neposredno pre izbijanja kožnih promena i traje kraće od tri meseca, odnosno povlači se sa izlečenjem infekcije. Hronični bol traje duže od tri meseca, odnosno prisutan je mesecima ili godinima nakom povlačenja kožnih promena i on je, u stvari, postherpetična neuralgija u užem smislu reči.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.