Velike boginje-Variola vera

0
285

Velike_boginje-Variola_veraVelike boginje-Variola vera nekad pre stotinama godina je bilo endemski-epidemijsko akutno infektivno oboljenje.Virusne etiologije, koji se ubrajalo u grupu „pox“ virusa.
Danas virus variole je iskorenjen.Bolest je eliminisan u svetu, obustavljena je i redovna zaštita, vakcinacija ljudi protiv velikih boginja, jer više nema potrebe za preventivnu zaštitu.
Medjutim 2001 godine septembar i oktobar mesec je opet dala zabrinutost, da bi se virus variole mogao upotrebiti kao sredstvo za bioterorizam.
Bolest može da se prenosi direktnim ili indirektnim putem.Postoji četiri vrste velikih boginja:
-Variola major obično najčešća vrsta blaži tip, koji može da se javi kod ranije vakcinisanih osoba.
Površinski
Hemoragična vrsta.
-Variola minor je  manje opaka oboljenja.
Klinička slika:posle inkubacije koja traje 10-14 dana, bolest prolazi kroz tri stadijuma:
-Invazioni,
-Osipni,

-Oporavak.
Invazioni ili prodromalni stadijum počinje sa naglim skokom temperature, drhtavicom jezom, malaksalost, glavobolja, anoreksija, uznemirenost i pojavom po koži predospa tzv.raš, koji se pojavljuje u Simonovom trouglu (na donjem delu trbuha, iznad prepona, do kolena).
Osipni stadijum se odlikuje pojavom ospe za vreme četvrte nedelje.Na sluzokoži respiratornog trakta javlja se egzantem u vidu makula koji se širi po licu, rukama, nogama i po celom telu.
Makule se brzo evoluiraju u papule, koji prelazi u vezikule, a ove u pustule.Taj period je najteža faza bolesti sa pogoršanom opštem stanjem.
Oko pete nedelje pustule se sasušuju i preleze u kruste.Evoluciju ospe prate promene i karakteristični simptomi, fotofobija, konjuktivitis,kašalj.Nakon opadanja kruste ostaju trajni ožiljci, i osoba više nije zarazna.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike, specifične laboratorijske analize, izolacijom virusa, otkrivanjem antitela u krvi.
Lečenje:specifične terapije nema.Primenjuje se simptomatska terapija, borba protiv sekundarnih infekcija.S obzirom na kontagioznost, spada u karantenske bolesti, neophodna je izolacija.Važna je nega tela pogotovu, kada pustule počinju prskati.Tada se celo telo treba zasipati talkom, koji ima apsorptivnu moć.U slučaju pojave mora se prijaviti Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.