Plućna embolija

0
315

Pluna_embolijaPlućna embolija nastaje kada se tromb i odvojeni delovi tromboembolusi preko krvi dospeju u pluća.To je plućni infarkt.Izvori embolusa su trombi koji nastaju negde u venama tela (nogama, stomak) i od kojih se deo otkida i izaziva plućnu emboliju.
Klinička slika:razvija se veoma brzo i iznenada.Nastane bol u grudima, naglo gušenje, gubitak daha, lupanje srca, kolaps i često smrtni ishod.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu RTG snimak pluća.Plućni infarkt često je praćen pleuralnim izlivom.Potrebno je uraditi i EKG srca, ali je najpreciznija metoda za tačno postavljanje dijagnoze je perfuziona scintigrafija  i angiografija pluća.Ukoliko se uradi odmah po embolizaciji, jer čekanjem odnosno protok vremena usledi u plućnoj cirkulaciji tromboliza.
Lečenje:cilj terapije je zaustavljanje i širenja tromboembolusa, pojačavanje fibrinolize embolusa i sprečavanje recidiva.Primena kiseonika  (preko maske ili nazalnog katetera), puno pomaže bolesnicima.Kod onih bolesnika, gde je izražajna hipoksija, potrebno je uraditi intubaciju traheje, mehanička ventilacija.Hipotenzija ili popuštanje srca, iziskuje potrebu inotropnih agenasa i vazopresora.Lečenje obuhvata i antikoagulacionu tromboliznu terapiju kao i embolektomiju.
U lečenju embolije pluća glavni farmakološki agens je Heparin.Primenjuje se intravenska terapija 5-10 dana.Usled smanjivanja rekurentne embolije propisuju se elastične čarape i treba izbegavati položaj koji izazivaju vensku stazu.
Trombolizna terapija ima prednost u odnosu na Heparin (koji deluje zaustavljanjem procesa tromboze i omogućava spontanu fibrinolize).Brzo lizira tromb i time se smanjuje plućna hipertenzija, i povećava se minutni volumen srca.Trombolitici ubrzavaju lizu plućnih embolusa i korisniji su od Heparina, kod bolesnika sa masivnom embolijom pluća.
Embolektomiju pluća-hirurška metoda lečenja je rezervisana sa masivnom embolijom pluća i srčanim kolapsom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.