Trohanterni prelomi butne kosti-Fractura trochanterica femoris

0
210

Trohanterni prelomi su prelomi proksimalnog okrajka butne kosti, koji nastaju između velikog i malog trohantera (gornji okrajci butne kosti).
Uzrok nastanka
Mehanizam povrede je najčešće slučajan pad na kuk prilikom saplitanja u kući ili na ulici, pri čemu osoba direktno udara velikim trohanterom o podlogu. Trohanterni prelomi su četiri puta češći kod osoba ženskog pola što se objašnjava i postmenopauzalnom osteoporozom.
Klinička slika
U kliničkoj slici je prisutan deformitet u proksimalnom delu femura, sa rotacijom noge upolje. Aktivni pokreti nisu mogući i povređeni ne može da podigne nogu od podloge. Pasivni pokreti, kao i pokušaj korekcije položaja povređene noge, su veoma bolni i praćeni krepitacijama. Postoji jako izražen hematom u proksimalnom delu femura. Opšte stanje povređenog je veoma loše.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rendgenskih snimaka kuka u dva pravca.
Lečenje
Lečenje može biti neoperativno i operativno. Izbor zavisi od opšteg stanja povređenog i vrste preloma. Neoperativno lečenje se vrši skeletnom ekstenzijom. Operativno lečenje podrazumeva otvorenu repoziciju i unutrašnju fiksaciju fragmenata u reponiranom položaju pločicom i zavrtnjima. Prednost se daje dinamičkoj fiksaciji trohanternih preloma ( Mitkovićev dinamički unutrašnji fiksator, Ričardsov klin.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.